Домаће фирме елиминисане из тендера за набавку одјеће и обуће за полицију

Маријана Миљић
Домаће фирме елиминисане из тендера за набавку одјеће и обуће за полицију

Бањалука - Домаћа предузећа из текстилне, кожарске и обућарске индустрије затражила су од Министарства унутрашњих послова РС да поништи јавни позив за набавку одјеће и обуће за полицајце тврдећи да он дискриминише фирме из РС.

Вриједност тендера за набавку редовне и посебне униформе за полицајце је 6,25 милиона КМ, а готово комплетна набавка садржана је у једном лоту вриједном 5,85 милиона. Домаћа предузећа незадовољна су јер се у том лоту налазе различити дијелови одјеће и обуће.

- Тиме је онемогућено учешће домаћих предузећа на тендеру с обзиром на то да ниједно не може појединачно учествовати у овој набавци, јер се ради о великим количинама и различитим врстама одјевних предмета. Инсистирамо на разбијању набавке униформи на лотове, како би било омогућено учешће домаћих предузећа у овом послу - саопштено је из Удружења текстила, коже и обуће Привредне коморе РС.

Наглашавају да предузећа из РС имају капацитет да реализују најмање 50 одсто вриједности цијеле набавке, ако би она била подијељена у више лотова, односно по сродности производа.

- Ово је набавка велике вриједности и била би огромна штета да не буду искоришћени домаћи капацитети. Домаћа предузећа раде за свјетски познате брендове и шију униформе за раднике Управе за индиректно опорезивање, "Пошта РС" и полицију и војску Француске, Црне Горе и Словеније. То довољно говори о квалитету рада наших предузећа - навели су у Удружењу текстила, коже и обуће Привредне коморе РС.

Подсјетили су да је уговорни орган дужан да поступа транспарентно и да се у поступку јавне набавке према понуђачима понаша једнако и недискриминирајуће и да обезбиједи праведну конкуренцију с циљем најефикаснијег коришћења новца грађана.

- То у овом случају очигледно није могуће - закључили су текстилци, кожари и обућари.

МУП РС је саопштио да је тендер расписан у складу са Законом о јавним набавкама БиХ и Правилником о униформи полицајаца.

- Униформа коју је МУП 2014. године набавио код домаћих произвођача није у потпуности задовољила потребе и стандарде, предузећа су каснила у испоруци и полицајци су имали бројне примједбе на квалитет и изглед. Задатак МУП-а је да полицајцима обезбиједи квалитетну униформу која је прилагођена свим временским условима, удобна и функционална и може да траје најмање три године. Право да учествују на овом тендеру имају сви понуђачи и ми их позивамо да се удружују и конкуришу - истакли су у МУП-у.

Министар унутрашњих послова РС Драган Лукач рекао је у уторак да се до сада на тендер за набавку униформи пријавило 17 понуђача и да ће бити изабран најбољи од њих.

- МУП тражи униформу најбољег квалитета, која ће први пут бити брендирана и неће је шити локални кројачи, па да за годину буде неупотребљива - казао је Лукач.

Запошљавање

У Удружењу текстила, коже и обуће Привредне коморе РС истакли су да предузећа из тог сектора запошљавају око 11.000 радника. Навели су да је то једна од најзначајнијих извозних грана привреде РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана