Домаћа јунад путују у Азију

Милијана Латиновић
Домаћа јунад путују у Азију

Бањалука - Производња меса од готово свих домаћих животиња се стабилизује, а једино је у паду узгој свиња, што је посљедица прекомјерног увоза, истакли су у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС.

За разлику од узгоја свиња, тов јунади је повећан захваљујући извозу у Турску и почетку експорта у Либанон.

- План је да сваких десет до 15 дана преко црногорске луке Бар буде отпремљен брод јунади у Либанон у којем би до 30 одсто животиња било из РС - рекли су у Министарству пољопривреде.

Извоз животиња у ову азијску земљу обрадовао је многе сточаре у РС. Власник предузећа "ГОЛД-МГ" из Доњег Жабара Горан Митровић истиче да је тов јунади у прва четири мјесеца ове године био на веома ниском нивоу, а потражња за месом слаба, а онда је услиједио позитиван преокрет.

- Од маја је све кренуло набоље, настављен је извоз меса у Турску, а потражња за јунећим месом је порасла. Наду улијева што смо отворили тржиште Либанона. Први брод је већ натоварен, а ускоро би требало да крене и други - рекао је Митровић, који на својим фармама годишње узгаја до 2.500 јунади.

Сточар Богдан Сладојевић из Церовљана код Градишке истиче да су многи сточари очекивали знатно већу зараду од извоза меса у Турску.

- На почетку је била договорена цијена од око пет марака, али је она касније пала на 3,5 марке по килограму. Ипак, важно је да су обезбијеђена извозна тржишта - рекао је Сладојевић.

Прекомјеран увоз свињског меса онемогућио је товљаче свиња да одрже сопствену производњу у условима незаштићеног тржишта.

- Притисак је условио значајно смањење обима това свиња што се може видјети и из запримљених захтјева за подстицаје - рекли су у Министарству пољопривреде и додали да је на тржишту примјетан раст цијене свињског меса за око 30 фенинга по килограму.

Предсједник Удружења узгајивача свиња у РС, које окупља око 120 товљача који имају 50 и више товних свиња, Мишо Маљчић потврђује да је прекомјеран увоз нарушио рентабилност домаће производње.

- Није смањен број товљача свиња, али су они због неисплативости производње смањили број свиња у узгоју. Велики број објеката нам зјапи празан, јер тренутно већи број свиња на фармама значи већи губитак - рекао је Маљчић.

Додаје да би нам се зависност од увоза свима могла обити о главу.

- Месари су неоправдано дигли цијену меса за око 30 фенинга иако цијена товних свиња није скочила за толико - истакао је Маљчић и додао да се цијена товних свиња у Српској креће између 2,80 и три марке по килограму.

Квргава кожа

Заразна сточна болест квргава кожа улила је страх међу домаће фармере с обзиром на то да је велики број грла оболио у сусједној Србији и Црној Гори.

- Засад нема обољеле стоке код нас, али не знамо како ће се ситуација развијати - каже Горан Митровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана