Додик: Српска има значајан бањски ресурс

СРНА
Додик: Српска има значајан бањски ресурс

БАЊАЛУКА - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик оцијенио је да Република Српска има значајан бањски ресурс и да институције Српске континуирано улажу знатна средства да би била обезбијеђена шира понуда за туристе и оне којима су потребна бањска лијечења.

Додик је нагласио да по узору на Словенију, која је посљедњих 20 година знатно унаприједила бањски сектор, Република Српске жели исто, с обзиром да све бање имају термалну воду и познате су као бање које лијече одређене болести.

Након обиласка нове локације у оквиру Завода за физикалну медицину и рехабилитацију "Др Мирослав Зотовић" у Српским Топлицама у Бањалуци на којој је у току изградња и опремање објекта за лијечење, рехабилитацију и рекреацију, Додик је рекао да очекује да овај објекат, са више од 50 лежајева, буде у функцији за око осам мјесеци.

Он је подсјетио да је претходни објекат на овој локацији приватизован још прије распада Југославије, што није био добар потез, те да је Република Српска успјела то да врати у своје власништво на начин да су од банке, која је активирала хипотеку, откупили простор и обезбиједили финансијска средства да се изгради бањски рекреативни и рехабилитациони центар.

Додик је навео да је знатан новац прије деценију уложен и у бању "Врућица" у Теслићу, која је данас једна од најпосјећенијих.

Он је додао да је завршена прва фаза улагања у бању "Мљечаница" код Козарске Дубице, те да ће институције Српске помоћи и у другој фази.

"Приватни инвеститор је обезбиједио висок ниво понуде и у бањи `Кулаши` /Прњавор/, остаје да још дамо шири значај за неколико препознатљивих бања које имају потенцијале", рекао је Додик.

Он је додао да је остало још да се ријеши питање бање "Дворови" код Бијељине, која је у власништву града и гдје је предложено да се власништво пренесе на Републику да би била могућа значајнија инвестирања.

Када је ријеч о бањи "Вилина влас" Вишеград, он је навео да, нажалост, имају лош менаџмент који ни након три године није у стању да инвестира око 1,5 милиона КМ које су добили од Српске.

Додик је најавио да ће у понедјељак, 22. августа, у Слатини бити промовисан дугогодишњи пројекат бањско-конгресног центра који би требао да буде један од пет најбољих регионалних центара, а чија је инвестициона вриједност већа од 300 милиона КМ.

"Рачунали смо да можемо то да издржимо и да преговарамо тако што ћемо тражити да буде завршено за неколико година и да добијемо нешто што вјерујемо да би могло само по себи да враћа то задужење", истакао је Додик.

Објекат у изградњи у оквиру Завода за физикалну медицину и рехабилитацију "Др Мирослав Зотовић" у Српским Топлицама, посјетили су и министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић, министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић и министар финансија Зора Видовић.

Нови објекат у Српским Топлицама имаће отворени и затворени базен, капацитете за индивидуално бањање, терапијске и мултифункционалне просторе за фитнес и рекреацију и смјештајне јединице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана