Додик: Од сљедеће године ново министарство - за нове технологије и развој

Срна
Додик: Од сљедеће године ново министарство - за нове технологије и развој

Бањалука - Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас у Бањалуци да Република Српска намјерава да почетком идуће године формира посебно министарство за нове технологије и развој, у чему ће несумњиво подршку пружити и Академија наука и умјетности Републике Српске /АНУРС/.

Прије сједнице Организационог одбора за обиљежавање 25 година од оснивања АНУРС, Додик је рекао новинарима да би то министарство требало да се бави примјеном техничких достигнућа постигнутих у Српској и свијету.


“Министарство би требало да се бави примјеном и имплементацијом техничких рјешења која би могла да подигну наше друштво на виши ниво у техничком смислу”, појаснио је Додик.

Он сматра да је АНУРС иза себе оставио значајне пројекте, о чему свједочи и прво издање Енциклопедије Републике Српске и рад на сљедећим издањима, многи семинари, те њена укљученост у ширу структуру академских организација Европе и свијета.

“Вјерујемо да ће у септембру, када буде званично обиљежавање 25 година постојања и рада АНУРС-а, у Бањалуци бити присутан значајан број домаћих и страних академика. То говори о томе како се поима сама Академија, која Републици даје карактер у организовању озбиљне заједнице”, рекао је Додик.

Додик је подсјетио да АНУРС успјешно радила свих ових година и у условима друштвене нестабилности и свакодневне борбе за голи живот, додавши да је и те ратне 1993. године, када је Академија и основана, постојала спознаја и свијест о потреби њеног формирања.

“Најважније је да је АНУРС све вријеме радила и функционисала. Област дјеловања Академије уређена је законом и потребама научних радника да објасне важне друштвене и научне теме, да дају насумњив печат и посвједоче о времену у коме се налазе, али и да дају путоказе за многе друге ствари”, нагласио је предсједник Републике.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић сматра да чињеница је усред грађанског рата основана институција као што је АНУРС говори да су и у то вријеме људи размишљали да сутра треба да дође мир, да се ради, живи нормално и учествују у изградњи савременог свијета.

“Сама чињеница да је АНУРС данас у добрим односима са академијама других држава, да је призната у многим институцијама широм Европе и свијета говори о томе да је она један од промотера Републике Српске и њених стубова”, поручио је Чубриловић.

Он сматра да грађани Српске могу бити поносни да досадашњи рад АНУРС-а.

Предсједник АНУРС Рајко Кузмановић рекао је да Академија има шта да каже и покаже за ову годишњицу, јер је ријеч о институцији која се бави низом важних друштвених питања и она је као таква важан стуб државности.

“АНУРС је важан стуб који на одређен начин показује да је ситуација у Републици таква да у њој постоји свијест грађана да јој је потребна једна највиша научна и умјетничка институција као што је Академија”, нагласио је Кузмановић.

Према његовим ријечима, за то постоји и разумијевање највиших органа власти, почев од предсједника Републике, Народне скупштине Републике Српске и Владе, због чега обиљежавање 25 година од оснивања АНУРС-а треба да покаже снагу и јединство науке, политике и визије будућности Републике и српског народа.

Он је додао да је свечано обиљежавање предвиђено за септембар ове године и да ће покровитељ обиљежавања бити предсједник Републике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана