Данас је посљедњи дан за прикупљање помоћи за Вукана

ГС
Foto: Агенције

Данас је посљедњи дан за прикупљање новца за деветомјесечног Вукана Стољковића из Врања, који се спрема за пут у Будимпешту.

Ријеч је о дјечаку рођеном са спиналном мишићном атрофијом, за чије лијечење у иностранству треба 2,5 милиона евра. Добра вијест је да је највећи дио новца прикупљен. Лоша да није прикупљено све. Друга добра вијест је да још има времена да се тај новац прикупи.

Вуканова мајка Ивана недавно је позвала да се новац из кутија са донацијама шаље на Вуканов рачун. Каже да се цифра мијења и повећава, а јуче је фалило око 176.000 СМС порука.

Ипак, са чујним оптимизмом у гласу, трочлана породица Стоиљковић спрема се за пут у Мађарску.

– Добро смо, држимо се. Расте еуфорија како се приближавамо циљу. Нестаје она брига огромна, вриједна 2,5 милиона евра – каже мама Ивана кроз гласан осмијех, превазишавши чуђење и невјерицу: – Ненормално је било на почетку кад смо кренули, дјеловало је немогуће да скупимо толики новац. Хвала драгом богу да живимо у оваквој земљи гдје има заиста много хуманих људи.

И даље се захваљујући богу и људима, каже да је им је пао камен са срца, те да вјерује да ће сав новац бити прикупљен.

– Много је лакше, најискреније кажем. Кад знате да постоји термин, да идете за који дан, да креће лијечење. Нема више оног страха – описује своје узбуђење.

У тренутку разговора из дома Стоиљковића допире музика.

– То Вуки гледа цртани. Вјежба на својој справици за ногице и гледа цртани.

Ивана каже да је према околностима њихов син зачуђујуће добро. Зна какве су све компликације могуће и осјећа велику захвалност због тога што Вукан сам једе, дише и помјера се.

– Далеко је он од здравог дјетета, али каква је болест у питању, може да покоси дјецу већ у стомаку – каже додајући да руке и главу сам покреће, те да мрда и ногицама: – Значи да су сви нерви живи за сада, искрено се надамо и неурони. То је кључно код ове болести. Кад се прими терапија, то што је преживјело, то ће сигурно бити добро.

Нада се да ће у неком наредном разговору моћи да нам каже “да је баш супер”.

– То је огроман плус. Има девет мјесеци, а без генске терапије постиже све то – наводи додајући да је и спинразу, лијек који је доступан у Србији, примио касно, јер су се и симптоми касно испољили.

Иначе, у ГАК “Народни фронт” покренут је пилот-појекат неонаталног скрининга на спиналну мишићну атрофију. То значи да ће свако дијете које се роди у том породилишту, уколико мајка да пристанак, моћи да буде тестирано на ову болест. Крв се вади у породилишту, а узорак се тестира на Биолошком факултету. Идеја је да се евентуално обољела дјеца открију на рођењу, како би добили терапију пре испољавања симптома. У том случају, извијесно је, говорили су љекари за Телеграф, да та дјеца израсту у потпуно здраву.

На тај начин би се стало на крај трци са временом и стресу родитеља, који зависе од туђе милости. Дјеца би, рекли су стручњаци, свакако имала генетску мутацију која изазива обољење, али до оболијевања не би дошло. Дјеца обољела од ове иначе тешке неуромишићне наследне болести гутала би, дисала и кретала се самостално, као остала здрава дјеца, преноси Српскаинфо.

Слањем СМС поруке: Упишимо 1239 и пошаљимо СМС на 3030

Слањем СМС поруке из Швајцарске: Упишимо хуман1239 и пошаљимо СМС на 455

Уплатом на динарски рачун: 160-6000001381533-66

Уплатом на девизни рачун: 160600000138150165

ИБАН: РС35160600000138150165

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана