Брза храна у болницу послала 15 Добојлија

Милијана Латиновић
Брза храна у болницу послала 15 Добојлија

Добој - Након што су конзумирали храну у локалном ресторану “Сан Ремо”, 15 Добојлија завршило је у болници, а код два пацијента у петак је потврђена салмонела.

У добојској Болници “Свети апостол Лука” потврдили су у петак да су за три дана примили већи број пацијената са истим тегобама, те да су утврђивањем анамнезе стања дошли до податка да су сви јели у истом угоститељском објекту.

- Хоспитализовано је 15 пацијената, а код два је изолована салмонела, док су код осталих бактериолошки прегледи столице у току - навели су у тој здравственој установи и додали да је ријеч о средње тешким и тешким облицима болести, док су обољели старости између 24 и 42 године.

Према сазнањима “Гласа Српске”, већина обољелих јела је сендвиче и пице са мајонезом у ресторану “Сан Ремо”, који је у петак био затворен. Власник овог објекта Мирослав Никић рекао је за “Глас Српске” да је инспекција узела потребне узорке, те да чекају резултате анализе.

- Храна је била упакована и складиштена на прави начин, да ли се нешто могло десити на врућини или није, не знам. Анализа ће бити готова до краја седмице и ништа више не бих коментарисао - рекао је Никић и додао да су запослени обавили ванредни санитарни преглед.

У Инспекторату РС потврдили су да су надлежни инспектори обавили ванредни инспекцијски преглед припреме и промета хране у том ресторану одмах по добијању обавјештења из добојске болнице.

- Доласком инспектора у спорни објекат власник ресторана није на увид показао санитарне књижице за пет радника. Сходно томе, наложено је да одмах по завршетку контроле раднике упути на санитарни преглед, што је и учињено. За потребе анализе и суперанализе инспектори су узели узорке јаја за која власник није могао доказати поријекло, а 74 комада су уништена на лицу мјеста, затим мајонезе и пилећег меса које се не доводи у директну везу са тровањем с обзиром на то да се ради о новој неотвореној пошиљци - навели су у Инспекторату РС и додали да је по завршетку контроле ресторан затворен.

Према подацима Инспектората РС, републичка инспекција за храну и ветеринарска инспекција су у 2018. години у унутрашњем надзору извршиле 2.312 контрола у ресторанима, продавницама, месницама, сабирним мјестима за млијеко и другим сличним објектима.

- Неправилности су утврђене у 1.025 контрола, на основу чега су инспектори наложили 985 управних мјера и написали 236 прекршајних налога у вриједности од  242.950КМ - истакли су у Инспекторату.

Пилеће месо

У Инспекторату РС кажу да свакодневно контролишу производњу и промет хране како би намирнице које се прометују у Српској биле здравствено исправне и безбједне за људску употребу.

- Контроле које спроводи инспекција су континуиране и свеобухватне, од примарне производње до готовог производа. Посљедњи примјер је контрола која је обављена у четвртак у једном трговачком центру у Бањалуци, гдје су инспектори наложили уништавање одређене количине пилећег маринираног меса на лицу мјеста - навели су у Инспекторату.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана