Боро Марић претеча етике модерног новинарства

Срна
Боро Марић претеча етике модерног новинарства

Бањалука - Боро Марић живио је са осјећањем бескрајне одговорности према професији и био је претеча етике модерног новинарства, речено је данас на комеморацији у Бањалуци поводом смрти овог угледног новинара.

Професор на бањалучком Факултету политичких наука Милош Шолаја, који је новинар и Марићев пријатељ, рекао је да је новинарска професија упрла свој прст у Бору, изабрала баш њега и одредила му судбину.

Он је рекао да новинарство за Бору Марића није била само професија, већ остварење животних жеља, начин живота, хоби и слободно вријеме.

"Боро Марић био је бард писаног новинарства у којем је свака ријеч морала да буде представљена јасним значењем и да има своје мјесто у стварности", каже Шолаја.

 Шолаја је рекао да је Марић живио за чињеницу да буде најбржи и да буде тачан.

 Професор на бањалучком Факултету политичких наука Никола Поплашен рекао је да је Боро Марић био високопрофесионалан новинар, који може бити узор колегама, наводећи да је он крајње одговорно, прецизно и уз провјеравање свих података обављао свој задатак.

"За разлику од других, Боро никада није заборављао моралну димензију свога посла и увијек је испитивао правилност и правичност информација до којих је долазио, провјеравао изворе са различитих страна и након тогао потписивао своје текстове", рекао је Поплашен.

Комеморативном скупу у Међународном прес центру у Бањалуци просуствовали чланови породице Боре Марића, многобројни пријатељи, колеге новинари, те личности из јавног живота.

Боро Марић биће сахрањен на гробљу "Свети Пантелија" у 14.30 часова.

Марић је био дугогодишњи дописник сарајевског "Ослобођења", београдских "Вечерњих новости", "Дневног телеграфа" и "Политике". Више година обављао је и дужност главног и одговорног уредника "Гласа Српске".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана