Борба за оздрављење дјевојчица и дјечака у Родитељској кући: Малишани челичном дисциплином примјер свима

Милијана Латиновић
Борба за оздрављење дјевојчица и дјечака у Родитељској кући: Малишани челичном дисциплином примјер свима

БАЊАЛУКА - Борба за оздрављење дјевојчица и дјечака смјештених у Родитељској кући у Бањалуци није стала упркос ванредној ситуацији, а тим малим херојима изолација не представља проблем, јер су због опаких болести навикли да челичном дисциплином савладавају препреке и буду примјер свима.

Ова кућа, у којој су смјештена дјеца из цијеле Републике која се у Универзитетском клиничком центру (УКЦ) РС лијече од малигних болести увијек је одисала пријатном, домаћинском атмосфером, јер су је, упркос свим недаћама, красили храбри осмијеси њених станара, а тренутно је сигурно уточиште за три дјевојчице и три дјечака узраста од двије и по до 17 година.

Управница Родитељске куће Катица Керкез каже за “Глас Српске” да су чим је потврђен први случај заразе вирусом корона у Српској предузели све потребне мјере да би заштитили мале хероје који у вријеме ванредне ситуације бију велике битке.

- Забранили смо све посјете да бисмо заштитили дјецу и родитеље који бораве с њима у кући, а од надлежних смо добили савјете и препоруке како да организујемо нормално функционисање Родитељске куће. Мјере хигијене које спроводимо и иначе су ригорозне, а сада смо их још појачали - казала је Керкезова и додала да она и њене двије колегинице које су запослене у Родитељској кући долазе на смјену, да би што више смањили било какав спољашњи контакт.

Да ни на који начин не угрозе здравље дјеце и настава која је организована у кући је обустављена, али школарци који у њој бораве ипак нису ускраћени за нове лекције, које као и њихови вршњаци прате путем телевизије и свакодневно су у контакту са својим учитељима.

На изолацију су, каже Керкезова навикли, али се помало растуже када им неко од чланова породице донесе ствари, а нису у могућности да изађу напоље и поздраве се.

- Помало је тужно када се са очевима или другим члановима породице гледају искључиво кроз стакло, али сви су свјесни да је то за њихово добро па као и све друге потешкоће и ту превазилазе са осмијесима. Страх је свакодневица, али нада и вјера у боље сутра су нам најјачи савезници - истакла је Керкезова и додала да дјечије игре и пјесме у Родитељској кући не мањка.

Предсједница Удружења родитеља дјеце обољеле од малигних болести “Искра” Дијана Берић каже да су сви у кући свјесни да предузете мјере заштите могу донијети само добро.

- Ниједна од ових мјера тим родитељима не пада толико тешко, с обзиром на то да свако од њих пред собом има јасан циљ, да учине све да му дијете оздрави и добије нови живот - рекла је Берићева.

Апел

Катица Керкез је апеловала на све који су у могућности да помогну Родитељској кући у набавци заштитних маски за лице и средстава за дезинфекцију.

- Наши малишани и иначе не излазе напоље без маски. С обзиром на то да их је немогуће сада пронаћи у продаји, апелујем на све који су у могућности да нам помогну - истакла је Керкезова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана