Богданић: Вакцине стижу до краја седмице

Срна
Богданић: Вакцине стижу до краја седмице

Бањалука - Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић рекао је данас да би вакцине за новорођенчад до краја седмице требало да стигну у центре за вакцинацију, односно домове здравља у Српској, како би од наредне седмице била настављена редовна вакцинација.

Богданић је рекао новинарима у Бањалуци да је проблем у томе што петовалентних вакцина нема ни у окружењу, али да је он ријешен набавком тровалентне вакцине од Института "Торлак" у Београда.

Он је напоменуо да се у Федерацији БиХ и Србији користе тровалентне вакцине, те подсјетио да је расписан тендер за петоваленте и шестовалентне вакцине, који ће бити завршен половином септембра.

"Уколико не будемо могли да набавимо петовалентне вакцине, јер их реално нема на тржишту, опредијелили смо се да се новорођенчад вакцинишу са шестовалентном вакцином, као што се то ради у Европи, а да међупростор премостимо на начин да вакцинацију завршимо са тровалентном вакцином", рекао је Богданић.

Он је додао да су добављачи обећали да ће из окружења успјети да повуку мањи број доза петовалентних вакцина.

Богданић је рекао да је ресорно министарство ступило у контакт са инспекцијом и Фармацеутском комором Републике Српске и да очекује да ускоро буде утврђено зашто је у апотекама у Српској могуће купити петовалентне вакцине за дјецу.

"Институције система треба да утврде како је то могуће, посебно због тога што није испоштован такозвани `хладни ланац` и при томе можемо да имамо проблем да дјеца буду вакцинисана на неадекватан начин", рекао је Богданић.

Он је истакао да одговорност за то имају и педијатри.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана