Биомаса штеди милионе

Срна
Биомаса штеди милионе

Приједор - Влада РС прихватила је донацију Шведске агенције за међународни развој и сарадњу (Sida) за изградњу нове котловнице за централно гријање у Приједору, која ће умјесто мазута користити биомасу.

- Овом одлуком РС безусловно гарантује правовремено плаћање свих доспјелих износа у складу са уговором о зајму закљученим између Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) и "Топлане" Приједор којим је овом јавном предузећу одобрен кредит од седам милиона евра - речено је у Министарству финансија РС.

Рок отплате кредита је 15 година уз трогодишњи грејс-период, а каматна стопа је вриједност еурибора плус један одсто.

Промјеном енергента биће створени предуслови за одрживо пословање "Топлане" јер ово предузеће за мазут годишње издваја 5,5 милиона, док ће за дрвну биомасу издвајати милион и по марака. То представља основ за укидање субвенција из градског буџета које тренутно износе милион марака годишње.

- Могуће је остварити нижу цијену гријања од садашње, што је захтјев корисника услуга гријања, али и квалитетнију испоруку топлотне енергије која би се огледала кроз 24-часовни режим рада умјесто садашњег 16-часовног режима - наводе у Министарству финансија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 12 беба
Рођено 12 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана