Biomasa štedi milione

Srna
Biomasa štedi milione

Prijedor - Vlada RS prihvatila je donaciju Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (Sida) za izgradnju nove kotlovnice za centralno grijanje u Prijedoru, koja će umjesto mazuta koristiti biomasu.

- Ovom odlukom RS bezuslovno garantuje pravovremeno plaćanje svih dospjelih iznosa u skladu sa ugovorom o zajmu zaključenim između Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i "Toplane" Prijedor kojim je ovom javnom preduzeću odobren kredit od sedam miliona evra - rečeno je u Ministarstvu finansija RS.

Rok otplate kredita je 15 godina uz trogodišnji grejs-period, a kamatna stopa je vrijednost euribora plus jedan odsto.

Promjenom energenta biće stvoreni preduslovi za održivo poslovanje "Toplane" jer ovo preduzeće za mazut godišnje izdvaja 5,5 miliona, dok će za drvnu biomasu izdvajati milion i po maraka. To predstavlja osnov za ukidanje subvencija iz gradskog budžeta koje trenutno iznose milion maraka godišnje.

- Moguće je ostvariti nižu cijenu grijanja od sadašnje, što je zahtjev korisnika usluga grijanja, ali i kvalitetniju isporuku toplotne energije koja bi se ogledala kroz 24-časovni režim rada umjesto sadašnjeg 16-časovnog režima - navode u Ministarstvu finansija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana