БиХ добија 300 милиона евра од ММФ-а за опоравак економије

Танјуг
БиХ добија 300 милиона евра од ММФ-а за опоравак економије

САРАЈЕВО- Међународни монетарни фонд је за све земље чланице издвојио укупно 650 милијарди долара средстава из механизма специјалних права вучења (СДР) за подршку резервама и ликвидности, од чега је за Босну и Херцеговину планиран износ од око 300 милиона евра.

Ендрју Џуел, резидентни представник ММФ-а у Босни и Херцеговини, потврдио је порталу Кликс да ће алоцирана средства помоћи земљама чланицама да подупру резерве или купе вакцине и подрже економски развој.

Званични предлог је, према његовим ријечима, тренутно у фази припремања и могао би да постане ефективан касније ове године, можда већ крајем аугуста.

„Треба имати на уму да су ово ванредне мјере усмјерене на јачање отпорности глобалне економије у вријеме једне овако непредвиђене кризе. Све земље чланице ММФ-а ће имати користи од ове алокације, не само БиХ", рекао је Џуел.

Подсјетио је на ријечи директорке ММФ-а Кристалине Георгиеве да се до глобалног економског опоравка не може доћи уколико се не окончца тренутна здравствена криза. „Последња СДР алокација дозначена је земљама чланицама 2009. године за вријеме глобалне финансијске кризе", додао је он.

Представници ММФ-а су раније инсистирали на томе да БиХ мора да спроведе одређене реформе ако жели да добије новац, али иако се реформе нису десиле новац за БиХ ће бити издвојен, констатује портал Кликс.

 „Везано за могућности новог програма са ММФ-ом наша политика се није променила. Сваки нови програм ће укључивати неопходне реформе које су од кључног значаја за јачање јединственог економског простора, унапређење управљања и изградње отпорније и инкузивније економије у свету након пандемије. Ми ћемо и даље истраживати да ли су власти опредељене за ове реформе", поручио је Џуел.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 12 беба
Рођено 12 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана