Бесплатан боравак у вртићу остварило 29 дјеце са сметњама у развоју

Срна
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА - Право на бесплатан боравак у 15 предшколских установа у Републици Српској током септембра је остварило 29 дјеце са сметњама у развоју, саопштено је из Министарства просвјете и културе Српске.

Од укупно 29 малишана, који имају налаз и мишљење првостепене стручне комисије о процјени потреба и усмјеравању дјеце и омладине са сметњама у развоју, 23 дјеце похађа јавне предшколске установе, а шесторо приватне предшколске установе.

Из Министарства просвјете и културе Републике Српске наводе да нису запримили документацију која се односи на дјецу без родитељског старања, те позвали старатеље то учине.

Осим тога, и родитељи дјеце са сметњама у развоју, која имају налаз и мишљење стручне комисије, треба да доставе документацију предшколским установама у која су дјеца уписана ради остваривања права на бесплатан боравак.

“Уколико постоји заинтересованост родитеља или старатеља, потребно је да се обрате предшколским установама с циљем укључивања дјеце у неки од предшколских програма, а поштујући најбољи интерес дјетета”, наводе из Министарства просвјете и културе Републике Српске.

Јавни фонд за дјечију заштиту Републике Српске средства за суфинансирање боравка дјеце у предшколској установи исплаћује директно предшколским установама.

Право на бесплатан боравак у предшколској установи предвиђено је Законом о предшколском васпитању и образовању. /крај/бв

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана