Беба из Бањалуке обољела од менингитиса

Д. К.
Беба из Бањалуке обољела од менингитиса

Бањалука - У Клиници за дјечије болести Универзитетског клиничког центра (УКЦ) РС хоспитализован је петнаестомјесечни дјечак који је оболио од менингитиса.

Како сазнајемо, дјечак је из Бањалуке и не иде у јаслице ни у вртић и има петогодишњу сестру.

Начелница Клинике за инфективне болести др Антонија Верхаз каже да је обољела беба хоспитализована у уторак.

- Дјечак је премјештен у Клинику за инфективне болести под клиничком сликом менингококне болести са менингитисом. Здравствено стање дјетета је за сада стабилно, а у току су даље терапијске процедуре - истакла је Верхазова и додала да у Клиници за инфективне болести нема друге дјеце са наведеном дијагнозом.

Истакла је да је менингококна болест инфективно обољење које се најчешће манифестује као менингитис или сепса, и раширена је у цијелом свијету.

- Данас је ова болест спорадична, а епидемијски облици се ријетко јављају. Код већине инфицираних особа менингокок, односно узрочник, задржава се неколико седмица у ждријелу, а онда нестаје. Код малог броја болесника узрочник прелази у крв и тада може доћи до испољавања сепсе или менингитиса  - истакла је Верхазова.

У Институту за јавно здравство РС кажу да им званично није стигла пријава у вези са обољелим дјететом које је хоспитализовано у УКЦ-у РС.

- За десет мјесеци ове године Институту је пријављено 13 особа обољелих од менингококног менингитиса - рекла је портпарол овог института Милка Мрђа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана