Бањалука испратила први воз прије 140 година

Јелена Бјелица
Бањалука испратила први воз прије 140 година

Бањалука - Прва жељезничка пруга у БиХ изграђена је прије 140 година, на релацији Бањалука - Добрљин, а у знак сјећања на тај догађај и полазак првог воза на територији данашње Републике Српске и БиХ, данас је на жељезничкој станици у Бањалуци уприличен културно-умјетнички програм.

Давне 1873. године пругу су изградила два велика царства, Отоманско и Аустроугарско, са циљем да се повеже Цариград и Беч.

Генерални директор “Жељезница РС” Драган Савановић је истакао да је изградња пруге донијела промјену друштвеног уређења, појавила се индустријализација и технологија.

- Ако се прије 140 година било свјесно значаја жељезнице, онда је немогуће да данас неко каже да су жељезнице вишак и да их треба укинути. Република Српска годишње за одржавање жељезничке инфраструктуре издваја око 25 милиона марака, од чега је 2,8 милиона намијењено за субвенцију путничког саобраћаја. То ни изблиза није довољно и потребно нам је много више средстава за модернизацију пруга и возова - рекао је Савановић.

Додао је да је у задњих 20 година веома мало улагано у “Жељезнице РС”.

- Пруга од Бањалуке до Добрљина, данас, послије 140 година, нажалост, није много модернија, осим што је електрификована прије више од 30 година. То је био посљедњи ремонт - казао је Савановић и истакао да је циљ ЖРС достизање европског нивоа у жељезничком саобраћају.

Савановић је рекао да рјешење за  ЖРС  дијелом лежи и у самом предузећу, гдје је потребна боља организација и већа ефикасност.

Градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић, који је присуствовао свечаности, рекао је да ово представља значајан догађај, јер нас подсјећа на прошло вријеме, те отвара многе видике.

- Задовољство ми је да се на нашој жељезничкој станици подсјетимо на некадашње повике кондуктера “Бањалука - предграђе, сиђите овдје”. Прије 140 година овом пругом се ишло ка Европи. Ми треба да потврдимо да је Бањалука европски град и да припадамо европској породици народа - истакао је Гаврановић.

Нагласио је да није случајно што је прије 140 година баш одавде кренула пруга и тих 100 километара има симболику.

- Бањалука је и у то вријеме била центар збивања и ова пруга је била пројекат за повезивање два велика царства, Отоманског и Аустроугарског, и одлучило се да се из Цариграда до Беча иде преко Бањалуке - казао је Гаврановић.

Додао је да треба створити боље услове за убрзавање развоја жељезница.

- У возовима су се склапала велика пријатељства, љубави али и велики послови - казао је Гаврановић.

На адресу “Жељезница РС” и града Бањалуке стигле су многобројне честитке међу којим су и честитке предсједника РС Милорада Додика и предсједника Народне скупштине РС Игора Радојичића.

Жељезничка пруга Бањалука - Добрљин дала је значајан допринос развоју овог краја. На тој прузи је, према историјским наводима, 17. јануара 1873. године покренута прва редовна путничка жељезничка линија.

Свечани воз

Послије свечаности на жељезничкој станици у Бањалуци је са станице у 12.21 часова пут Добрљина кренуо свечани воз са званичницима и гостима који се успут заустављао на станицама у Приједору и Новом Граду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана