Бањалучанин Владимир Каралић свједок опасне епидемије у Кини: Живот није стао, али сви носимо маске

Милијана Латиновић
Бањалучанин Владимир Каралић свједок опасне епидемије у Кини: Живот није стао, али сви носимо маске

ЂИНГЗО - На улицама града Ђингзо осјети се узнемиреност и паника, тако да готово нема човјека без маске, али Кинези су познати по педантности и предострожности па, као и многи други, вјерујем да ће ова ситуација у вези са коронавирусом бити ријешена у најкраћем року и што безболније.

Тим ријечима је Бањалучанин Владимир Каралић за "Глас Српске" описао атмосферу у граду у којем живи, а који се налази у кинеској провинцији Хубеи.

Некадашњи фудбалер бањалучког Борца већ годину дана је фудбалски тренер дјеци у граду Ђингзо, који је свега 150 километара удаљен од Вухана, у којем се појавио нови опасни вирус, који је до сада однио најмање 25 живота.

Каралић прича да у најмногољуднијој земљи на свијету епидемије нису ријеткост те да због загађеног ваздуха пет до десет одсто Кинеза увијек носи маску на лицу.

- Коронавирус је подигао мјере опреза, тако да је проценат оних који носе маске далеко већи. Лично сам био противник тога, типична балканска тврдоглавост, међутим сада не излазим без маске. Што би наш народ рекао, боље спријечити него лијечити - рекао је јуче Каралић и додао да је у Вухану боравио прије 15 дана.

У вријеме нашег разговора Каралић се спремао за путовање. Упркос новонасталој ситуацији пут није одгодио, с обзиром на то да путује у контраправцу од Вухана.

- Газда ми је послао поруку да се чувам и да предузмем све потребне мјере превенције, од ношења маске до прања руку - испричао је Каралић.

Истиче да је ситуација специфична и због тога што се прославља Кинеска нова година те да много људи путује у ово доба године. 

- Самим тим што су празници људи купују много, гужве су на све стране. Тренутно је слика у овдашњим маркетима као код нас у Републици Српској 31. децембра. Паника није толика колико се у медијима представља, али дефинитивно мјере опреза постоје - нагласио је Каралић.

Додао је да живот у Кини није стао због појаве вируса те да је једино Вухан полузатворен, односно није могуће тек тако изаћи из тога града.

- Војска је направила пунктове око Вухана на којима мјере температуру људима који намјеравају да напусте град. Направљена је једна врста карантина. Иначе, Кинези су веома педантни, понекад и претјерују са тим контролама, тако да вјерујем да ће због те њихове бриге и тога што су екстремно опрезни ова ситуација бити ријешена у најкраћем року, што безболније и без превелике панике - казао је Каралић.
 

Распуст

Владимир Каралић је испричао да због празника дјеца тренутно не иду у школу.

- Прије десетак дана почео је распуст, тако да школе и вртићи свакако не раде - рекао је Каралић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана