Бањалучанин Саво Ковачевић савладао триатлон у Копенхагену: Загрљаји кћерки најсјајнија медаља око врата

Милијана Латиновић
Бањалучанин Саво Ковачевић савладао триатлон у Копенхагену: Загрљаји кћерки најсјајнија медаља око врата

Бањалука - Саво Ковачевић (43) из Бањалуке један је од ријетких са ових простора који је са око 3.000 учесника успјешно савладао популарни триатлон изазов у Копенхагену за 11 часова и 35 минута и тако постао "челични човјек" коме су загрљаји његових кћерки на циљу најсјајнија медаља око врата.

Колико је велики подвиг учинио овај Бањалучанин свједочи чињеница да је у том времену успјешно препливао 3,8 километара, 180 километара возио бицикл и истрчао 42,2 километра. Ковачевића спорт прати кроз цијели живот, 15 година је тренирао карате, а потом се рекреативно бавио трчањем. Иза њега је неколико успјешно истрчаних полумаратона и маратона, а прије двије и по године одлучио је да тестира снагу свога духа и тијела и опроба се у "иронман" изазовима.

- Одлучио сам да пробам "иронман" триатлон, једну од најтежих спортских дисциплина, која обједињује пливање, бициклизам и трчање. Као и у дугим спортовима и у "иронман" изазовима има десетине професионалаца који изазов савладају за око осам часова, док је лимит за све остале око 16 часова. Неке трке су толико популарне да се морате пријавити и годину унапријед како бисте обезбиједили учешће - рекао је Ковачевић, који је прије изазова у Данској, одржаном прије неколико дана, учествовао на пет "иронман" изазова на дупло краћим дионицама и то у Аустрији, Италији, два пута у Хрватској и у Шпанији. Осим њега, титулом "челичног човјека" у БиХ може се похвалити још десетак људи.

На "иронман" изазовима, додаје Ковачевић, учествују и мушкарци и жене. Појашњава да су добра припрема и свакодневни тренинзи предуслов да би се уопште упустио у изазов. Ковачевић каже да је веома битно да учесници након препливане дионице у језеру или мору изађу довољно одморни да, након што се пресвуку, могу да возе предвиђену километражу бициклом.

- Не смијете дозволити себи да потрошите сву енергију на пливању, па да усред трке немате више снаге. А да бисте све то знали избалансирати, потребни су детаљни тренинзи. Током вожње бициклом битна је исхрана. На сваких сат требало би уносити нешто више од 300 калорија и конзумирати довољно воде или изотоничног напитка. Темпо и снагу којом возите треба такође балансирати како бисте након силаска с бицикла могли да истрчите маратон - истиче Ковачевић и додаје да му је у Данској најтеже било истрчати маратон, али ни помишљао није да одустане.

Додаје да није лако ускладити све обавезе, пословне и приватне и издвојити вријеме за тренинге, посебно викендом када тренинзи трају и до осам сати. Све то, наглашава Ковачевић, не би могао без снажне подршке своје супруге, која је преузела већину обавеза око дјеце.

- Њој сам посебно захвалан на разумијевању и подршци. На све трке углавном одлазимо породично, тако да су супруга и кћерке увијек уз мене. С обзиром на то да трка траје цијели дан, чекају ме на циљу и то је најљепши дио када ми потрче у загрљај - нагласио је Ковачевић.

Захвалио је и триатлон тренеру Дамиру Месецу, пливачком клубу "Олимп" и тренеру Миодрагу Чеки, те фитнес тренеру Маринку Торбици, који су му помогли да се на прави начин припреми, али и доктору Александру Јаковљевићу, који му помаже у опоравку. Ковачевић је захвалан и фирми "Маџмара" у којој је запослен, а која му је спонзор на свим тркама. За крај разговора Ковачевић нам је рекао да наставља да тренира како би успјешно завршио још један полуајронмен изазов који би требало да буде одржан крајем септембра или почетком октобра.

Опрема

Саво Ковачевић истиче да је триатлон скуп спорт јер је потребно обезбиједити адекватну и квалитетну опрему.

- Плива се обично у неопренским одијелима уколико је температура воде испод 20 степени. Такмичару су потребне и специјалне наочаре за пливање, квалитетан бицикл, триатлонски, који је прилагођен за дуге вожње. Осим тога, потребан је и костим за бициклизам, те удобне патике за трчање - рекао је Ковачевић.

"Иронман" Копенхаген 2019.

3,8 километара пливање

180 километара бицикл

42,2 километра трчање

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана