Banjalučanin Savo Kovačević savladao triatlon u Kopenhagenu: Zagrljaji kćerki najsjajnija medalja oko vrata

Milijana Latinović
Banjalučanin Savo Kovačević savladao triatlon u Kopenhagenu: Zagrljaji kćerki najsjajnija medalja oko vrata

Banjaluka - Savo Kovačević (43) iz Banjaluke jedan je od rijetkih sa ovih prostora koji je sa oko 3.000 učesnika uspješno savladao popularni triatlon izazov u Kopenhagenu za 11 časova i 35 minuta i tako postao "čelični čovjek" kome su zagrljaji njegovih kćerki na cilju najsjajnija medalja oko vrata.

Koliko je veliki podvig učinio ovaj Banjalučanin svjedoči činjenica da je u tom vremenu uspješno preplivao 3,8 kilometara, 180 kilometara vozio bicikl i istrčao 42,2 kilometra. Kovačevića sport prati kroz cijeli život, 15 godina je trenirao karate, a potom se rekreativno bavio trčanjem. Iza njega je nekoliko uspješno istrčanih polumaratona i maratona, a prije dvije i po godine odlučio je da testira snagu svoga duha i tijela i oproba se u "ironman" izazovima.

- Odlučio sam da probam "ironman" triatlon, jednu od najtežih sportskih disciplina, koja objedinjuje plivanje, biciklizam i trčanje. Kao i u dugim sportovima i u "ironman" izazovima ima desetine profesionalaca koji izazov savladaju za oko osam časova, dok je limit za sve ostale oko 16 časova. Neke trke su toliko popularne da se morate prijaviti i godinu unaprijed kako biste obezbijedili učešće - rekao je Kovačević, koji je prije izazova u Danskoj, održanom prije nekoliko dana, učestvovao na pet "ironman" izazova na duplo kraćim dionicama i to u Austriji, Italiji, dva puta u Hrvatskoj i u Španiji. Osim njega, titulom "čeličnog čovjeka" u BiH može se pohvaliti još desetak ljudi.

Na "ironman" izazovima, dodaje Kovačević, učestvuju i muškarci i žene. Pojašnjava da su dobra priprema i svakodnevni treninzi preduslov da bi se uopšte upustio u izazov. Kovačević kaže da je veoma bitno da učesnici nakon preplivane dionice u jezeru ili moru izađu dovoljno odmorni da, nakon što se presvuku, mogu da voze predviđenu kilometražu biciklom.

- Ne smijete dozvoliti sebi da potrošite svu energiju na plivanju, pa da usred trke nemate više snage. A da biste sve to znali izbalansirati, potrebni su detaljni treninzi. Tokom vožnje biciklom bitna je ishrana. Na svakih sat trebalo bi unositi nešto više od 300 kalorija i konzumirati dovoljno vode ili izotoničnog napitka. Tempo i snagu kojom vozite treba takođe balansirati kako biste nakon silaska s bicikla mogli da istrčite maraton - ističe Kovačević i dodaje da mu je u Danskoj najteže bilo istrčati maraton, ali ni pomišljao nije da odustane.

Dodaje da nije lako uskladiti sve obaveze, poslovne i privatne i izdvojiti vrijeme za treninge, posebno vikendom kada treninzi traju i do osam sati. Sve to, naglašava Kovačević, ne bi mogao bez snažne podrške svoje supruge, koja je preuzela većinu obaveza oko djece.

- Njoj sam posebno zahvalan na razumijevanju i podršci. Na sve trke uglavnom odlazimo porodično, tako da su supruga i kćerke uvijek uz mene. S obzirom na to da trka traje cijeli dan, čekaju me na cilju i to je najljepši dio kada mi potrče u zagrljaj - naglasio je Kovačević.

Zahvalio je i triatlon treneru Damiru Mesecu, plivačkom klubu "Olimp" i treneru Miodragu Čeki, te fitnes treneru Marinku Torbici, koji su mu pomogli da se na pravi način pripremi, ali i doktoru Aleksandru Jakovljeviću, koji mu pomaže u oporavku. Kovačević je zahvalan i firmi "Madžmara" u kojoj je zaposlen, a koja mu je sponzor na svim trkama. Za kraj razgovora Kovačević nam je rekao da nastavlja da trenira kako bi uspješno završio još jedan poluajronmen izazov koji bi trebalo da bude održan krajem septembra ili početkom oktobra.

Oprema

Savo Kovačević ističe da je triatlon skup sport jer je potrebno obezbijediti adekvatnu i kvalitetnu opremu.

- Pliva se obično u neoprenskim odijelima ukoliko je temperatura vode ispod 20 stepeni. Takmičaru su potrebne i specijalne naočare za plivanje, kvalitetan bicikl, triatlonski, koji je prilagođen za duge vožnje. Osim toga, potreban je i kostim za biciklizam, te udobne patike za trčanje - rekao je Kovačević.

"Ironman" Kopenhagen 2019.

3,8 kilometara plivanje

180 kilometara bicikl

42,2 kilometra trčanje

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana