Бан Милосављевић творац урбаних обриса Бањалуке

М. Л.
Бан Милосављевић творац урбаних обриса Бањалуке

Бањалука - Бан Милосављевић, иако критикован и нападан у том времену, направио је урбане обрисе града, који постоје и данас, вијековима иза њега.

Истакао је ово јуче градоначелник Бањалуке Игор Радојичић отворивши изложбу архивских докумената под називом "Бан Светислав Тиса Милосављевић и Бански двор у Бањалуци", посвећену обиљежавању 85 година постојања Банског двора Културног центра.

- Лик бана Милосављевића, као симбола градитељства и војне компоненте, налази се и на грбу града који смо усвојили ове године - рекао је Радојичић.

Директор Банског двора Културног центра Младен Матовић је казао да је ова изложба посвећена дјелу и раду бана Милосављевића, који је, осим што је први бан Врбаске бановине, човјек чија су достигнућа трајна.

Архивски савјетник у Архиву РС Верица Стошић је казала да је изложба подијељена у три тематске цјелине, те да 128 експоната свједочи о догађајима који су се десили у три посљедња вијека.

- Прва цјелина посвећена је Светиславу Тиси Милосављевићу и свједочи о његовом породичном животу, министровању, бановању и градитељству. Друго поглавље посвећено је подизању Банске управе и Банских двора. Трећа цјелина се односи на период послије одласка бана Милосављевића из Бањалуке - навела је Стошићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 12 беба
Рођено 12 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана