Ауто-мафија посустаје пред полицијом

Анита Јанковић
Ауто-мафија посустаје пред полицијом

Бањалука - Борба против ауто-мафије у РС биљежи завидне резултате, па је број украдених аутомобила лани био рекордно низак у односу на посљедњих пет година упркос томе што лопови користе све савременији алат за своје "походе".

Према подацима из полиције и даље су на мети лопова углавном возила "фолксваген", "ауди" и BMW.

Припадници Министарства унутрашњих послова РС прошле године су евидентирали 165 украдених возила, што је за 17 аутомобила мање у односу на 2014. годину, а позитиван пад биљеже од 2011. године.

- Осим аутомобила њемачког поријекла повећан је број крађа возила француских произвођача, а највише "реноа" - рекла је портпарол МУП-а РС Мирна Миљановић.

Послије крађе лопови фалсификовањем добијају нове идентификационе ознаке, те возила углавном превозе у друге државе, гдје их уз лажну документацију региструју и користе као легална.

- Многа возила се након крађе растављају и завршавају на неком од ауто-отпада у земљи или иностранству - истакла је Миљановићева.

Она је прецизирала да у РС постоје организоване криминалне групе које се баве само крађом аутомобила, док су групе на чијој су мети само скупоцјена возила новијег датума производње углавном повезане са страним крадљивцима.

- Технике за крађу су разнолике, од коришћења оригиналних кључева, проваљивања у возило помоћу сирових кључева за ломљење браве, спајања каблова до отимања возила уз пријетњу силом или оружјем. Лопови често иду у крађу са специјализованим алатом тзв. "чупалицама" за вађење улошка браве и декодирања електронским алатима - појаснила је Миљановићева.

Возила се највише краду на подручју Бањалуке, а ауто-мафија вреба и аутомобиле у Бијељини и Добоју.

За разлику од становника ових градова власници аутомобила у Требињу не треба толико да страхују за своје четвороточкаше. То потврђује и статистика да у овој години у граду платана није украдено ниједно возило.

-  Захваљујући појачаном раду полиције, не само да нема крађе возила у Требињу, већ се у рекордно брзо пронађу аутомобили који су украдени у другим градовима РС, а налазе се на овом подручју - рекли су у Центру јавне безбједности Требиње.

На бањалучком ауто-отпаду "Марић" тврде да нема дијелова украдених возила нити им је нуђен откуп таквих дијелова.

-  Дијелове сад продаје ко стигне, од механичара, лимара до обичних грађана. Вјерујем да код многих има дијелова украдених аутомобила, али највећи дио тих дијелова продаје се по интернету и у огласима. Полиција стално "чешља" отпаде, тако да све и да хоћемо не можемо продавати ништа украдено - рекли су у ауто-отпаду "Марић". 

Лажне крађе

Тридесетседмогодишњи мушкарац из Бањалуке чији су иницијали С. Б. ухапшен је прошле седмице након што је полицији у овом граду пријавио лажну крађу аутомобила BMW, регистрованог у Београду.

С. Б. је Центру јавне безбједности Бањалука пријавио да му је са паркинга украдено возило. Оперативним радом полиција је дошла до постојања основа сумње да је С. Б. овом пријавом починио кривично дјело лажно пријављивање и покушај кривичног дјела осигураничка превара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана