Аустрија наставља да инвестира у Српској: Наредне године нова фабрика у Српцу

Срна
Foto: Илустрација

БЕЧ- Аустријска Пењаг групација наставља да инвестира у Републику Српску, а наредне године планирају да у Српцу отворе нову фабрику у области индустријског текстила чија би вриједност била око два милиона КМ и запошљавала би око 80 радника.

Захваљујући ангажману и подршци Представништва Републике Српске у Аустрији, Пењаг групација је претходних година већ реализовала значајне инвестиције у Српској, а посљедњих година сарађују са предузећем "Хидраулика-флекс" Лакташи које је ексклузивни заступник и партнер ове аустријске компаније за подручје БиХ и Србије за транспортне ланце и све типове ланаца који се користе за разне намјене у индустрији.

"Посредством и директном подршком Представништва Републике Српске у Аустрији остварена је једна од најзначајних инвестиција у металном сектору у Републици Српској од аустријске Пењаг групације, са оствареном инвестицијом у висини више од осам милиона КМ, планираним даљим инвестицијама више од четири милиона КМ, те отварањем више од 150 нових радних мјеста", рекао је Срни шеф Представништва Републике Српске у Аустрији Младен Филиповић.

Филиповић је додао да је веома значајно да се и у овим изазовним временима одржава континуитет страних инвестиција, те да Представништво Републике Српске у Аустрији активно ради на промоцији привредних потенцијала Српске, а сарадња са Пењаг групацијом је један од најважнијих пројеката.

"Поред досадашњег успјеха Хидраулика-флекса, кроз наредни инвестициони циклус у сарадњи са аустријским партнером, може постати један од водећих предузећа у производњи металних дијелова за домаће и страно тржиште, те би се позиционирала као лидер у региону не само у области производње, него и дистрибуције Пењаг производа у БиХ и Србији", истакао је Филиповић.

"Хидраулика-флекс" се бави производњом металних дијелова за домаће и страно тржиште. Запошљавају око 80 радника, углавном младих људи, машинског образовања.

Уз аустријског парнтера са већ оствареном инвестицијом у 2019. години више од осам милиона КМ, као и новопланираном, "Хидраулика-флекс" планира проширење производних капацитета и извозних активности чиме би се заједничким активностима, у наредне три године, повећао број запослених са 80 на више од 200 радника, што обухвата развој, производњу, продају, као и услужне дјелатности у оквиру Пењаг групације.

"На иницијативу партнера из Аустрије, у 2020. години инвестирано је додатно више до два милиона КМ у израду новог прозвода /ланчаници за елеваторе/ са 20 нових радника, те отворена нова фирма за развој и пројектовање искључиво за Пењаг групацију. Планирана је и нова инвестиција у 2021. години од такође два милиона КМ која има потребу за нових 80 радника у новом погону /новој фирми/ за производњу дијелова од индустријског текстила за Пењаг групацију", рекао је Филиповић.

Он је додао да инвестиција обухвата куповину земљишта, изградњу инфраструктуре са објектима за производњу и набавку нових машина за обраду индустријског текстила, а о овој инвестицији недавно је говорио и Млађан Драгосављевић, начелник општине Србац, током посјете српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика овој локалној заједници.

Драгосављевић је рекао да је у току процес регистрације предузећа у Републици Српској која ће водити ове активности.

"Са припремама за изградњу објекта кренуће се одмах након формирања новог скупштинског сазива када ће се обавити потребне техничке процедуре", истакао је Драгосављевић, наводећи да је до реализације пројекта дошло захваљујући Представништву Републике Српске у Бечу на челу са шефом Представништва Младеном Филиповићем коме је захвалио на ангажману и помоћи у посредовању.

Пењаг група је један од најстаријих и највећих произвођача ланаца на свијету, а данас је један од водећих свјетских произвођача. Успјех се темељи на софистицираним, врхунским квалитетним производима који су развијени по свјетским стандардима.

Посједују ланце творница широм Европе и нуде богату, висококвалитетну палету производа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана