Ако протест не уроди плодом, жељезничари крећу у штрајк глађу

М. Миљић, Д. Дујић
Ако протест не уроди плодом, жељезничари крећу у штрајк глађу

Бањалука - Радници "Жељезница РС" мирним протестима 3. марта затражиће од управе предузећа да им редовно исплаћује плате и остале накнаде, али и да пролонгира отпуштање вишка запослених док не буде израђен план њиховог збрињавања.

Представници свих шест синдиката јединствени су у поменутим захтјевима, које ће управи "Жељезница" предочити пред сједиштем предузећа у Добоју. Ако овакав вид борбе не уроди плодом, најављују штрајк глађу.

- Протестном шетњом од Жељезничке станице у Добоју до сједишта управе затражићемо редовну исплату плата, али и топлог оброка и превоза, те обуставу примјене систематизације док не буде направљен програм збрињавања евентуалног вишка радника. Управи ћемо предочити и захтјев да поштује и исплаћује радницима обавезе по извршним пресудама - рекао је предсједник Самосталног синдиката саобраћајно-транспортне дјелатности ЖРС Златко Марин.

Додао је да радници траже и да буде покренуто питање  одговорности појединаца који су "Жељезнице РС" довели у овакво стање и да они буду смијењени.

Нагласио је да су ове захтјеве подржали и представници осталих синдиката.

- Поред тога, наш синдикат остаје при ставу да, ако се ништа од ових захтјева не реализује, ступимо у штрајк глађу. Мислим да ћемо и за то добити подршку осталих синдиката. Планирамо да поднесемо и кривичну пријаву против генералног директора Драгана Савановића због смањења, али затим и неисплаћивања топлог оброка и превоза - поручио је Марин.

Савановић, који је јуче на конференцији за новинаре представио план систематизације радних мјеста, позвао је запослене да не протестују јер, како је навео, тиме неће ништа постићи.

- Обавезе према радницима признајемо. Да смо имали новца,  исплатили бисмо све заостале накнаде - изјавио је Савановић.

Када је ријеч о новом правилнику о организацији и систематизацији радних мјеста, Савановић је навео да је тренутно 326 радника вишак.

- Овим документом планирано је да број радника са 3.101 буде смањен на 2.775. Радници који су вишак неће долазити на посао, али ће у периоду док обезбјеђујемо новац за исплату отпремнина и преосталих обавеза бити на платном списку.  Са завршетком инвестиционог циклуса на сигнално-безбједносним уређајима, биће додатно смањен број запослених - рекао је Савановић додавши да се процјењује да ће до краја године вишак бити око 500 радника, док би увођењем нових технолошких процеса у "Жељезнице" вишак могло бити још толико запослених. Казао је да ће сви ови радници бити збринути или пензионисањем или преквалификацијом.

"Сјеча" директора

Генерални директор Драган Савановић рекао је да је новим правилником о организацији и систематизацији радних мјеста предвиђено да предузеће више нема четири извршна директора, већ два и то за послове операција и инфраструктуру.

- Више нећемо имати извршне директоре за правне и економске послове, него ће генерални директор имати савјетнике за те послове - казао је Савановић.

Трнинић

Министар саобраћаја и веза РС Неђо Трнинић изјавио је да не види разлоге за штрајк у "Жељезницама", иако је то право радника које он не може и не жели да оспори. Додао је да ће на захтјев шест синдиката предузећа у понедјељак бити одржан састанак у Министарству.

- Један од разлога и повода за штрајк вјероватно је бојазан запослених кога ће "закачити" реструктурирање предузећа - рекао је Трнинић додавши да се плате и доприноси исплаћују редовно "што је успјех у данашње вријеме".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана