Аграр мора остати заштићен царином

Маријана Миљић
Аграр мора остати заштићен царином

Бањалука - Отварање домаћег тржишта за робу из ЕУ било би вишеструко штетно за аграрни сектор, оцијенила је Влада РС након што је разматрала информацију у вези са спољнотрговинским пословањем и заштитом аграрног сектора.

Влада је заузела став да би промјена преговарачке позиције БиХ у преговорима са ЕУ у вези са прилагођавањем трговинског дијела Споразума о стабилизацији и придруживању (ССП) када је ријеч о традиционалној трговини са Хрватском била штетна за аграрни сектор.

- Царинска заштита за пољопривредне производе за које је доказана посебна осјетљивост треба остати на снази до уласка БиХ у ЕУ - оцијенила је Влада РС.

Органи на нивоу БиХ, како је наведено, требало би да предузму активности за примјену мјера које ће допринијети унапређењу спољнотрговинског пословања и заштити домаће производње у аграрном сектору. Влада РС је предложила увођење прелевмана, ревидирање тарифних квота и прецизније дефинисање тарифне ознаке "остало".

- Потребно је унаприједити и рад граничних органа, али и сузбити нелегалне радње на граничним прелазима - истакли су у Влади РС.

Преговори између БиХ и Европске комисије о адаптирању ССП-а отворени су на захтјев Хрватске, која је, позивајући се на принципе традиционалне трговине, затражила да јој и након уласка у ЕУ буду омогућене повластице које је раније имала у трговини са БиХ на основу ЦЕФТА споразума. Влада РС је незадовољна првим разговорима јер ствари које су на столу не иду у корист домаћој производњи, нити су усаглашене унутар БиХ. Делегација БиХ која преговара поступа на основу преговарачке платформе Предсједништва БиХ које је пристало на принцип традиционалне трговине и фазно отварање тржишта БиХ.

Предсједник Удружења узгајивача свиња РС Мишо Маљчић поздравио је мјере које је предложила Влада РС наводећи да би отварање граница за робу из ЕУ у потпуности уништило аграрни сектор.

- Хрватска је славила када је постала чланица ЕУ. Они су добили приступне фондове ЕУ и многе стимулације за аграрни сектор. Несхватљиво је сада да они траже да им буду омогућене повластице које су и раније имали у трговини са БиХ - казао је Маљчић.

Члан Предсједништва БиХ Младен Иванић изјавио је јуче да у документима о којима је разговарало Предсједништво није било ријечи о традиционалној трговини са Хрватском.

- Било је ријечи о потреби прилагођавања ССП-а и преговори о томе трају. Једно је прилагођавање споразума, а друго је традиционална трговина - тврди Иванић.

Повишица за жртве и борачке категорије

Влада РС је утврдила основицу и коефицијент за исплату мјесечних примања за 2016. годину цивилним жртвама рата. Основица за обрачун је увећана за 1,7 одсто и износи 419 КМ. За исти проценат је увећана и основица за обрачун примања за 2016. за борце, војне инвалиде и породице погинулих бораца и сада износи 559 КМ.

Усвојена је и информација о поступку израде и усвајања документа који се односе на заштиту дјечијих права у БиХ. Влада је изразила забринутост због тога што поједина министарства на нивоу БиХ без њене сагласности достављају материјале на усвајање у Савјету министара БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана