6,5 одсто грађана Српске телефонира док вози

nezavisne.com
6,5 одсто грађана Српске телефонира док вози

Бањалука - У Републици Српској у првих девет мјесеци ове године издато је 1.790 прекршајних налога због кориштења телефона током вожње, потврдили су за "Независне" у МУП-у РС.

Према истраживању Агенције за безбједност саобраћаја РС, 6,5 одсто грађана РС приликом вожње користи мобилни телефон.

"Током 2017. године због кориштења мобилног телефона за вријеме учествовања у саобраћају издата су 1.823 прекршајна налога, док је за исти прекршај у првих девет мјесеци 2018. године санкционисано 1.790 возача", рекли су у МУП-у РС.

У МУП-у РС истичу да се возач који почини овај прекршај санкционише новчаном казном од 100 до 300 КМ. 

"Законом о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ возач за вријеме кретања возила у саобраћају на јавном путу не смије да користи мобилни телефон, односно друге уређаје за комуникацију, ако нема опрему која омогућава комуникацију без ангажовања руку за вријеме вожње", подсјетили су у МУП-у РС.

Додају да возач не смије користити аудио, односно видео уређаје на начин да не чује звучне сигнале других учесника у саобраћају, нити да обавља друге радње које ометају његову пажњу при управљању возилом.

Милија Радовић, директор Агенције за безбједност саобраћаја РС, каже да осим прекомјерне брзине, употреба телефона приликом вожње представља највећи проблем за сигурност у саобраћају.

"Употреба телефона приликом вожње је опасна јер возач склања поглед са пута и когнитивно је ометен. Много је опасније писање порука од разговора телефоном током вожње. Мисли возача су тада усмјерене на саговорника, а не на вожњу, што му умањује пажњу и повећава опасност од саобраћајних незгода и несрећа", рекао је Радовић.

Додаје да је у Србији око 20 одсто саобраћајних незгода и несрећа узроковано кориштењем телефона.

"Прошле године смо радили пилот истраживање о употреби мобилног телефона приликом вожње и утврдили смо да у РС 6,5 одсто возача користи мобилни телефон док управља моторним возилом, од тога 7,3 одсто возача у насељу и 5,8 одсто ван насеља", казао је Радовић.

Додаје да, према том истраживању, највише возача користи телефон у вожњи у општини Мркоњић Град, и то 13,7 одсто, затим у општини Источно Сарајево 10,2 одсто, те у Приједору и Бањалуци 7,2 одсто.

"Мобилни телефон су приликом вожње најмање користили становници Бијељине - 2,9 одсто. Нажалост, за разлику од евидентирања прекомјерне брзине, кориштење мобитела у вожњи је теже детектовати", каже Радовић.

Према његовим ријечима, да би се пробудила свијест код возача мора се радити на кампањама апелујући на опасности кориштења телефона у вожњи.

"Да бисмо стали украј кориштењу телефона користимо репресију, али такође радимо и на едукацији возача, као и на организовању кампања у којима апелујемо на грађане да не користе телефон приликом учествовања у саобраћају", нагласио је Радовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана