АЛПИС: Влада и Министарство финансија РС у талу са страним приређивачима?

Закупљен простор
АЛПИС: Влада и Министарство финансија РС у талу са страним приређивачима?

Приватне кладионице у Републици Српској ускоро би могле бити приморане угасити пословање и отпустити све своје раднике. Наиме, Влада Републике Српске је утврдила Приједлог закона о играма на срећу и упутила га у хитну процедуру, што значи да би га Народна скупштина могла усвојити већ на сљедећој сједници, која је заказана за уторак. Усвоји ли Народна скупштина такав закон, упозоравају приватне кладионице, њима не преостаје ништа друго него да затворе фирме.

“Усвоји ли Народна скупштина овај закон, ми немамо избора него да затворимо фирме. Под таквим је увјетима немогуће радити”, поручују из Асоцијације легалних приређивача игара на срећу (АЛПИС).

Висока политика умијешана у мутне послове?

Влада Републике Српске је у објашњењу закона који је предложила навела како је циљ појачати надзор над овом дјелатности и додатно ојачати “Лутрију Републике Српске”. Међутим, приватни приређивачи оптужују Владу, Министарство финансија и Републичку управу за игре на срећу (РУИС) за тајни договор са страним компанијама које раде с аутоматима.

“Довољно је само прочитати предложени закон и кристално је јасно да је писан с намјером да уништи домаће приватне кладионице и да тржиште препусти аутоматима. Уводе порез на добитке играчима, што досад није била пракса, чиме желе спортско клађење учинити неисплативим за играче и на тај их начин отјерати из наших кладионица. Порез на добитке непожељна је пракса у спортском клађењу у свим развијеним еуропским земљама и уколико се уведе у Републици Српској доћи ће до преласка играча на црно тржиште и стране интернетске кладионице, јер играч жели да му се исплати колико је и добио. Надаље, овим законом одузимају нам право на електронске игре (бинго, трке паса и слично) и дају их искључиво 'Лутрији Републике Српске'. Објаснили су то тврдњом да ми нисмо показали интерес да приређујемо електронске игре, што је апсолутна лудост, јер ми смо и развили електронске игре, то су наше најпопуларније игре и наравно да имамо интерес за њихово приређивање. То су јасни докази да се овим законом желе уништити домаће приватне кладионице, а ради интереса “Лутрије Републике Српске” и страних фирми које се баве аутоматима”, кажу у АЛПИС-у.

Закон погодује аутоматима?

Слични сценарији већ су виђени у неразвијеним земљама Еуропе. Тако је нпр. у Албанији премијер Еди Рама угасио скоро све кладионице. Заправо све, осим кладионице свог брата и државне лутрије, која је од 2012. у власништву аустријског “Новоматица”, који израђује и изнајмљује аутомате. У Македонији државној лутрији законски је омогућен монопол, с тим да она има право изабрати партнера с којим ће отворити посебну фирму за приређивање игара на срећу. Одабрали су бугарски ЕГТ, који израђује и изнајмљује аутомате.

“Управо се македонски сценариј покушава направити и у Републици Српској. Начин рада ових великих еуропских компанија које се баве аутоматима је увијек исти. Најприје лобирањем и подмићивањем нађу партнере у домаћим властима, затим заједно с њима креирају закон који само њима одговара и у финалном удару затворе или забране домаће кладионице те преузму тржиште. Све упућује на то како су сада нашли партнере у Влади Републике Српске, Министарству финанција Републике Српске и Републичкој управи за игре на срећу и да је ово све њихово заједничко дјело. Ако овај закон буде усвојен, ми ћемо морати затворити, остат ће 'Лутрија Републике Српске' и она ће наставити радити с аутоматима већ унапријед одређеног страног партнера”, тврде из АЛПИС-а, додајући: “Није ли јасно да је управо због тога Влада РС овај закон мимо свих прописа израдила без јавне расправе, стручне анализе и противно здравом разуму ставила у хитну процедуру, иако не постоје никакви разлози за хитност поступка? Желе ово одрадити на брзину како људи не би схватили што се догађа!”

Енормне економске посљедице по РС?

Уколико се обистине најцрње слутње АЛПИС-а, логично је запитати се какве ће бити посљедице по Републику Српску?

“Посљедице би биле енормне. Довољно је рећи да приватне кладионице директно и индиректно, кроз повезане дјелатности, стварају око 15.000 мјеста у Републици Српској и да у прорачун годишње уплате око 60 милијуна марака. Међутим, ту је још толико ствари. Нестанком легалних приватних кладионица, које уредно послују и плаћају своје обвезе према радницима, клијентима, партнерима и држави, доћи ће до тектонских поремећаја на тржишту. Нови број незапослених, нови издаци за њих, нови одласци из земље, нови празни пословни простори, затим експанзија црног тржишта, до које ће сигурно доћи нестанком легалних кладионица, па онда извлачење новца из Републике Српске према локацијама страних власника аутомата. Нисмо сигурни да би економија Републике Српске преживјела овај ударац”, наводе из АЛПИС-а. 

Обични радници у страху од губитка посла!

Од затварања пословница највише страхују обични радници, који из мјесеца у мјесец живе од редовних плаћа у кладионицама.

“Има ли итко у овој држави трунке стида и срама? Прије 'Премиера' и запослења у овој фирми ја сам поштено и часно завршила високи студиј. На свим натјечајима сте ме одбили с неким глупим образложењима или чак без икаквог образложења, иако сам самохрана мајка два средњошколца. И сада кад ми је 'Премиер' дао шансу да ја и моја дјеца не завршимо на улици, ви поново хоћете да ме вратите на исту. Да од мене и моје дјеце направите будуће просјаке, разбојнике и сиротињу. Да ли ви стварно мислите да ћу прва ја тек тако олако допустити да ме ваша саможивост поново одведе на улицу? Овим путем поручујем свима онима који допусте овакав скандал и бруку и изгласају овако прљав и намјештен закон да од тог момента постајемо њихова брига”, на Фацебооку је написала Весна Главаш, радница “Премиер” кладионице.

Дописи

АЛПИС је прошлог тједна упустио дописе свим посланичким клубовима у Народној скупштини РС, Влади РС, Министарству финансија, предсједавајућем Предсједништва БиХ Милораду Додику, предсједници РС Жељки Цвијановић и премијеру РС Радовану Вишковићу те уз детаљну анализу погубности предложеног закона позвао одговорне “да преузму политичку, људску и моралну одговорност те спријече покушај једне од највећих пљачки у повијести Републике Српске и да заштите домаће фирме и радна мјеста од поткупљених представника домаће власти и страних интересних лобија”.

Македонија и Албанија

У Македонији је Влада законом дала монопол државној лутрији, која сада приређује аутомат-игре с великом бугарском фирмом ЕГТ. У Албанији је премијер Еди Рама затворио приватне кладионице, осим кладионице свог брата и државне лутрије, који приређују аутомат-игре с аустријским “Новоматицом”.

Приједлог закона

У приједлогу закона који је у хитну процедуру гурнула Влада РС приватним кладионицама се одузимају електронске игре и дају се искључиво “Лутрији РС”. Електронске игре развили су управо приватни приређивачи и оне су им чиниле окосницу пословања!

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана