Зворник: Угрожени објекти и путеви

Срна
Зворник: Угрожени објекти и путеви

Зворник - На подручју зворничке општине свакодневно се, након обилних падавина, појављују нова или реактивирају стара клизишта која угрожавају стамбене и помоћне објекте, као и путну инфраструктуру.

Замјеник начелника општине Зворник Бојан Ивановић рекао је новинарима да је најкритичнија ситуација у насељу Бошковићи, гдје су клизишта, која су прорадила у прошлогодишњим мајским поплавама, уништила или оштетила 27 објеката, док се, након недавних падавина, тај број повећао за нових 18 кућа.

Он је додао да је у мјесним заједницама Малешић и Андровићи седам кућа угрожено и постоји опасност да објекти буду урушени, истичући да клизишта угрожавају око 50 кућа и у мјесним заједницама Тршић, Роћевић, Локањ, Китовнице, Јасенице, Кула Граду.

"Тренутно настојимо да, прије свега, заштитимо животе људи и њихову имовину. У појединим мјесним заједницама ангажовали смо механизацију на успостављању путне инфраструктуре и то је урађено у мјесним заједницама Кисељак, Локањ и дијелу Малешића", рекао је Ивановић.

Према његовим ријечима, путна инфраструктура била је успостављена у насељу Самари, али је ново велико клизиште у Липљу затворило пут према тој мјесној заједници.

"Мјештанима дајемо пумпе да црпе бунаре, али их позивамо да се и сами организују, да једни другима помогну како би исцрпили воду са парцела у близини стамбених објеката и из бунара, чиме би се спријечио доток воде у клизишта", рекао је Ивановић.

Он је нагласио да ће општина Зворник обезбиједити смјештај за сва лица којима то евентуално буде потребно, а са побољшањем временских прилика у значајнијој мјери биће ангажована механизација, с циљем да се услови за живот врате у колико-толико нормалне токове.

Током прошлогодишњих мајских поплава клизишта су потпуно уништила 30 стамбених објеката од којих су у 14 објеката живјеле породице, док је још 60 стамбених објеката у одређеном степену претрпјело штете. Осим тога, након мајских поплава најмање 50 објеката налази се у зони клизишта, али нису оштећени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана