Водоинсталатер предах од свакодневице нашао у поезији

Дејан Јовичић
Водоинсталатер предах од свакодневице нашао у поезији

СРБАЦ - Бијег од напорне свакодневице многи проналазе у путовањима или рекреацији, а водоинсталатеру Стојану Катанићу (43) из Српца најбољи предах од исцрпљујућих радних обавеза причињава писање поезије, коју је заволио од ране младости.

Међу суграђанима важи за врсног мајстора свог заната, који је у србачком “Водоводу” двије деценије био ангажован на најзахтјевнијим пословима, а инспирацију је црпио управо из пјесничког талента којем посвећује велики дио слободног времена.

Прву пјесму написао је још у трећем разреду основне школе, а поезију је заволио читајући “Јежеву кућицу”, због чега је касније прочитао и сва друга дјела Бранка Ћопића.

- Није уобичајено да занатлије буду пјеснички настројене, али то је за мене саставни дио живота. Писао сам као ђак по столовима и клупама, киосцима и свуда гдје сам се затекао. Да сам знао да ћу то радити и у петој деценији, можда бих те дјечачке стихове сачувао међу корицама свеске. Овако је све то однијело вријеме и крпа неке вриједне чистачице - каже Стојан.

Ипак, многе је овјековјечио и сачувао од заборава, а највећи број њих посветио је својим кумовима и пријатељима те њиховим згодама и незгодама.

- Десило се неком приликом да видим на “Фејсбуку” како су ловци освојили вриједан трофеј па сам написао пјесму о томе за свега десетак минута, а понекад срочим и шаљиву пјесму када чујем анегдоте од пријатеља. Једном сам на радном мјесту слушао двојицу старијих колега како расправљају о завршетку неког посла и то ме мотивисало да напишем о њима стихове које сам исписао на отпадној ригипс плочи. Када су то прочитали, били су веома изненађени, али смо се на крају сви поштено исмијали - каже Стојан.

Иако је у основној школи био врло добар ученик и имао предиспозицију да се упише на виши степен школовања, одлучио је да похађа средњу металску школу у Српцу јер је одувијек волио теренски рад и контакт са људима.

Никада га нису привлачили канцеларијски послови јер је, како каже, по природи “немирна душа”.

- У почетку школовања нисам вјеровао да ћу се бавити овим послом, али практична настава у “Водоводу” ми је постала јако занимљива, нарочито спајање цијеви и руковање алатима с којим се до тада нисам сусретао, да сам просто молио мајсторе да дођем на праксу и за вријеме распуста, што су ми дозволили. По завршетку школе добио сам посао на три мјесеца и на крају остао пуних 18 година - присјећа се Стојан.

Своје умијеће показао је на пословима одржавања и проширења водоводне и канализационе мреже, а нарочито на санацији кварова, међу којима су неки трајали и по 18 часова усред зиме.

Како би обезбиједио сигурнију егзистенцију, одлучио је недавно да пође “трбухом за крухом” у Њемачку, гдје је ангажован у струци и истиче да је пристојно плаћен.

- Свим суграђанима који су далеко од родне груде и мучи их носталгија посветио сам пјесму “Села мога завичаја” у којој сам споменуо сва србачка села. Наши велики свеци су ми посебна инспирација и жеља ми је да сваком од њих посветим неки стих - каже Стојан.

Будући да је љубитељ народних, а посебно крајишких пјесама, остварио је контакт са композитором Зораном Шугићем из Челинца који му је урадио аранжман за ауторску пјесму “Марина”, посвећену њему драгој особи и његовој бившој љубави, а потом је снимио у студију са колегом Ђорђем Радоњићем.

- Тренутно радимо на оснивању бенда, имали смо већ неколико проба, и надамо се да ћемо почети са активним свиркама. Имамо и спреман текст за сљедећу пјесму, па очекујем да ћемо добити прилику да је снимимо и представимо широј публици - истиче Стојан.

Кување

Доста слободног времена Стојан проводи и у кухињи, јер воли да припрема разне специјалитете, а са једним од њих освојио је прије неколико година прво мјесто на србачком Гастро фесту као главни кувар екипе “Водовода”.

- Припремао сам пуњени батак са поврћем који је био најбољи у конкуренцији јела око 60 такмичара. Колеге које раде са мном често ми кажу: “Ти никада нећеш пропасти у животу, кад пропадне и занат и музика, отвори ресторан и буди свој газда” - каже Стојан.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана