Вода завадила цијело село код Котор Варошa

Nezavisne.com
Вода завадила цијело село код Котор Варошa

Котор Варош - Мјештани Масловара, највеће мјесне заједнице у општини Котор Варош, бију битку због прикључка на локални водовод и то са предсједником Савјета ове МЗ, због чега захтијевају да се под хитно распишу избори за чланове Савјета МЗ, што је и законска обавеза.

Кажу како актуелни сазив није постављен вољом народа, те да на челу са предсједником Слободаном Јовичићем ради против интереса села.

Према ријечима мјештана, потези предсједника Савјета МЗ створили су велики проблем свима јер он, како кажу, спроводи самовољу па умјесто да уз помоћ њега ријеше највећи проблем - водоснабдијевање, управо он се противправно покушава спојити на воду и тако оне који су на нижој тачки од њега остави без капи воде, коју свакако немају по неколико дана.

Наиме, њих око 100 потписало је петицију коју је, поред Скупштине општине, доставило и Министарству управе и локалне самоуправе РС. Мјештанин Горан Стојановић каже да се МЗ снабдијева из базена који је изградила међународна заједница, односно холандска влада.

"Усљед несташице воде дошли смо у тешку ситуацију пошто се ми налазимо у вишем положају у односу на остатак МЗ. Изнад нас се налази група грађана која је измијенила цијели пројекат и противзаконито направила шахт без ичије сагласности и они се снабдијевају водом које имају више него ми који смо на висинској зони испод њих", казао је Стојановић.

Према његовим ријечима, усљед свега, предсједник Савјета МЗ заједно с том неколицином покушао је прошле седмице да се прикопча директно на базен, доведе воду у своју кућу и тако мјештане остави без иједне капи.

"Ја сам назвао полицију и тражио да се то заустави. Они су рекли да је то у надлежности инспекције, али пошто такав водовод нема употребну дозволу, инспекција није могла зауставити радове", каже Стојановић.

Наводи да Јовичић не може ни да прикопча своје домаћинство на базен без сагласности Грађевинског одбора који је сам именовао, они му то нису одобрили, али он је ипак наставио радити.

Мјештанин Радислав Божичковић каже да није проблем у водоводу, већ у мјесном савјету који не функционише.

 "Имамо само предсједника којег нисмо бирали. Ради шта хоће, сам управља новцем, нелегално се спаја на воду са најниже тачке, на шта смо се жалили и тражимо изборе", казао је он.

Са Слободаном Јовичићем нисмо ступили у контакт, али нам је његова супруга Милица објаснила да он нема никакве везе са нелегалним прикључком на базен те да се ради о "политичким сукобима".

"Ради се о локалним пијанцима који нама не дају воду. С нелегалним прикључцима он нема баш никакве везе, то ради група мјештана изнад нас. Ево, ми до прексиноћ нисмо три мјесеца имали ни кап воде", рекла је Јовичићева, а њену причу потврдио је и мјештанин Славиша Божичковић.

Зденко Сакан, начелник општине Котор Варош, због ових проблема примио је групу мјештана, али међу њима није било представника незадовољне групе грађана, због чега су, како кажу, огорчени.

Формирана је радна група са задатком да сагледа ситуацију и предложи мјере, а није искључено да вода пређе у надлежност ЈКП "Бобас".

Радници овог предузећа након обиласка констатовали су да има довољно воде на изворишту, али да мали дио ње долази довољно до базена.

Из Министарства управе и локалне самоуправе РС кажу да је општина прекршила Закон о локалној самоуправи и Изборни закон РС јер није расписала изборе.

"Министарство ће од органа општине Котор Варош затражити да у складу са законом у најкраћем року спроведу изборе за чланове савјета мјесних заједница", поручили су из Министарства. Сакан:

Избори нису планирани Што се тиче избора у МЗ, ове године буџетом нису планирана средства за то, рекао је за "Независне" Зденко Сакан, начелник општине Котор Варош.

Сакан није крио да у овој МЗ постоје злоупотребе када су у питању нелегални прикључци на водоводну мрежу.

"Група грађана прошле седмице самоиницијативно је нешто радила. Проблем је што с том водом нико не управља, јер је то донација одраније и они ту сада раде шта им је воља. Један од планова је да то пређе у надлежност ЈКП 'Бобас'", рекао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана