Власеница: Златна матура елитне генерације

Г. П.
Власеница: Златна матура елитне генерације

Власеница - Матуранти старе власеничке гимназије, који су школовање завршили давне 1965. године, обиљежили су пола вијека матуре.

Тачно у подне у парку испред зграде у којој је некада била гимназија на прозивку је дошло петоро некадашњих ђака. Узбуђени и добро расположени присјећали су се младости.

- Ми смо прва генерација власеничких гимназијалаца, која је од првог до четвртог разреда похађала ову школу. Било нас је 44 у првом разреду, а до четвртог разреда дошло нас је 11. Гимназија је била елитна школа и критеријуми су били веома строги - прича Милован Голић.

Прије пет година, када су се посљедњи пут састали, било их је више на окупу.

- Године чине своје, вријеме пролази, па се осипа и стара дружина - каже Салих Алиспахић који је стигао из Сарајева.

Матуранти су се присјетили да је Власеница у то вријеме била жива варош. Ишли су у провод на корзо или у салу "Партизана", гдје се дању вјежбала гимнастика, а викендом организовале игранке.

- Било је то другачије вријеме, непосредније него што је сада, али ми се и сад држимо једни других. То су непролазна пријатељства - каже привредник Слободан Сарић.

Станка Лукић и Јордан Ђурковић, који су радили у просвјети, кажу да су у гимназији стекли велико знање. Милован Голић истиче да су многи из њихове генерације израсли у врсне привреднике, љекаре, инжењере, професоре…

- И ја сам видно напредовао. Када сам 1965. године матурирао имао сам 75 килограма, а сада вагам цијелих 125. Дакле, сваке године од тада па до данас напредовао сам по један килограм - шали се Милован.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана