Власеница: “Сан љетње ноћи” донио награде

Милијана Латиновић
Власеница: “Сан љетње ноћи” донио награде

Власеница - Средњошколска аматерска позоришна група “The Middle Ages” из Власенице, на Фестивалу средњошколског драмског стваралаштва БиХ, освојила је три награде упркос бројним тешкоћама због којих је њихово учешће довођено у питање.

Власенички средњошколци су се представили дјелом Виљема Шекспира “Сан љетње ноћи” и глумећи на енглеском језику, освојили награду за најбољи сценски говор и награду за колективно извођење. Јованка Даниловић, ученица четвртог разреда, освојила је награду за најбољу глумицу улогом “Деметар”.  Не кријући љубав према даскама које живот значе, Даниловићева прича о наградама, али и потешкоћама са којима се њихова глумачка екипа сусреће.

- Награда за најбољу глумицу ми значи много, као и колективне награде, посебно из разлога што смо имали веома мало времена да се спремамо и нисмо имали помоћ професионалних глумаца - испричала је Даниловићева.

Додала да је искуство које стичу са својом позоришном групом непроцјењиво.

- Глумећи на енглеском, усавршили смо језик, стекли велико искуство, а то је и публика препознала наградивши нас громогласним аплаузом - рекла је Даниловићева.

Највећу подршку и помоћ добијају од професора енглеског језика Весне Дрљић, која је и режисер представе.

-  Углавном изводимо Шекспирова дјела, на енглеском језику, а дјеца сама раде драматизацију, адаптацију дјела, режију, костиме - с поносом је испричала Дрљићева, додајући да је недостатак новца и подршке од стране локалне заједнице највећи проблем с којим се сусрећу.

- Општина се никада није одазвала када смо затражили помоћ, чак смо били преварени прошле године. Наиме пронашли смо превоз и начелник општине је обећао да ће нам платити, међутим прошла је ево цијела година а те обавезе нису измирене - рекла је Дрљићева, додајући да су ове године ученици сами обезбиједили новац за одлазак на Фестивал, уз помоћ неколико добрих људи који су им изашли у сусрет и помогли колико су могли.

Фестивал

На Фестивалу средњошколског драмског стваралаштва БиХ, који је одржан у Коњицу, учествовале су драмске и позоришне групе средњошколског узраста из БиХ, а жири је одлучивао о наградама у двије категорије: школских позоришних група и позоришта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана