Вјетар носио кровове

Д. Стоканић дописници
Вјетар носио кровове

Бањалука - Јако невријеме, праћено кишом и олујним вјетром, које је у петак захватило Српску, изазвало је велике проблеме у многим општинама и донијело пуне руке посла електричарима, комуналним и ватрогасним службама.

Најтеже је било у Милићима и Сребреници, гдје је олујни вјетар носио кровове са кућа, чупао дрвеће, а на хиљаде домаћинстава оставио без струје. У Милићима је вјетар на Тргу рудара из коријена чупао тридесетогодишња стабла чемпреса, док је откинутих грана и разбацаног смећа било посвуда. Начелник Службе за заштиту и спасавање Бранислав Новаковић рекао је да су ватрогасци интервенисали на неколико локација гдје су поломљена стабла препријечила путеве и прекинула саобраћај.

- Ватрогасци су уклонили једно стабло које је запријечило саобраћај на магистралном путу Власеница - Зворник - рекао је Новаковић.

У "Електродистрибуцији" Власеница су истакли да је вјетар нанио и бројна оштећења на електромрежи, због чега су многа домаћинства у Власеници и Милићима била без струје.

- Електричари су изашли на терен како би што прије поправили кварове и оспособили електромрежу за нормално функционисање - рекли су у "Електродистрибуцији".

Јак вјетар је и на подручју Сребренице кидао гране са дрвећа и чупао стабла, а са оронулих кућа, у којима нико не живи, летјели су кровови.

Олујно невријеме није заобишло ни Бањалуку, гдје је вјетар носио гране, канте за отпатке, а са зграда су падали и комади фасаде. Невријеме је оставило без струје и поједина насеља у Бањалуци и Котор Варошу.

Упркос обилним падавинама и најављеном невремену ситуација у Требињу није била алармантна. Начелник требињског Штаба Цивилне заштите Ненад Шаренац рекао је да ће екипе бити у приправности.

- Цивилна заштита је спремна да реагује уколико буде потребе, а обезбијеђено је довољно врећа са пијеском - рекао је Шаренац, додајући да грађани за све проблеме изазване обилном кишом могу да позову бесплатан број 121.

Временска прогноза

На југу и југозападу РС у суботу ће бити облачно са слабом кишом у нижим крајевима и слабим снијегом у вишим подручјима. Киша ће у поподневним часовима почети и на југу и западу земље, а током ноћи падавине ће захватити и остале крајеве. У недјељу ће бити мало хладније и облачно, са слабим падавинама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана