Више подстицаја за већу производњу

Радмила Ђевић
Више подстицаја за већу производњу

Фоча - Лоши сеоски путеви, мали број произвођача и сточни фонд, те слаб откуп млијека, само су неки од проблема који тиште фочанску пољопривреду.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, општина Фоча и пољопривредници одлучили су да удруже снаге и заједно донесу мјере за унапређење пољопривредне производње. Неке од предвиђених мјера су повећање подстицаја пољопривредним произвођачима, набавка нових грла и формирање земљорадничке задруге "Еко", која ће, између осталог, имати задатак да успостави тијесну сарадњу са пољопривредним удружењима ради заједничког наступа на тржишту. Задруга "Еко" на управљање ће добити и фочанску сточну пијацу, а биће јој додијељена и једна парцела за огледну производњу малине.

- Када је ријеч о производњи млијека, намјеравамо да пољопривреднике који су заинтересовани за већу производњу стимулишемо кроз подстицаје и набавку нових грла - каже начелник Фоче Радисав Машић.

Посљедњих мјесеци откуп млијека на подручју општине Фоча није био на задовољавајућем нивоу упркос томе што је загарантован, а исплате и премије редовне. Власник билећке мљекаре "Пађени" Ненад Вукоје каже да су општинске власти покренуле активности да откуп не би био прекинут.

- Количине које откупљујемо су за сада доста мале, неких 300 до 400 литара дневно, а то би требало да има један озбиљан пољопривредни произвођач. Циљ нам је да увјеримо произвођаче да имају сигурно тржиште, да ће све произведене количине млијека бити откупљене и да ће бити исплаћени у договореном року. Наставићемо рад, али све мора бити подигнуто на виши ниво - рекао је Вукоје.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде издвојило је у посљедње четири године за подстицаје на подручју Фоче око 1,5 милиона марака.

- Подстицајна средства могу само да буду већа ако буде повећана производња. Припремамо закон о подстицајима који ће ускоро бити упућен у скупштинску процедуру. Он ће омогућити произвођачима извјесност у вези с тим шта ће бити суфинансирано у наредном периоду. Очекујемо да ћемо имати и стабилнију ситуацију и већа средства у нашем аграрном буџету, који је тренутно 60 милиона марака - рекао је помоћник министра пољопривреде Борис Пашалић.

Путеви

Општина Фоча затражила је од министарства подршку и за поправку сеоских путева на подручјима гдје пољопривредници покажу највише интересовања за проширење производње. У општини Фоча су истакли да без путева нема ни села, ни пољопривредне производње.

Предвиђене мјере

- повећање подстицаја пољопривредним произвођачима

- подршка у набавци стоке

- формирање земљорадничке задруге "Еко"

- унапређење откупа млијека

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана