Ученик из Бањалуке задатке лако рјешава оловком

nezavisne.com
Ученик из Бањалуке задатке лако рјешава оловком

Бањалука - Имао је само три године када му се свијет математике учинио веома занимљивим, али тек када је кренуо у основну школу Сави Малиновићу, сада ученику шестог разреда Основне школе "Бранко Радичевић" из Бањалуке, учитељица је открила дар за ову науку.

А да заволи овај за већину ученика тешки школски предмет у почетку су допринијели родитељи.

Занимајући се за математику млади математичар полако, али сигурно почео је освајати бројне награде на разним школским такмичењима, на којима се издваја освојено прво мјесто прошле школске године на републичком такмичењу из математике за ученике петих разреда.

"Још од малих ногу математика ми се толико свидјела да сам у том периоду већ знао сабирати до двадесет, а када сам био други разред учитељица је примијетила мој талената за њу. Да заволим краљицу науке допринијели су родитељи, који су ме доста рано увели у тај свијет", прича нам Сава.

Када рјешава неки задатак Сави није у циљу само да на брзину добије резултат, него да промисли о цијелом поступку долажења до рјешења.

Ти задаци се не рјешавају из прве, они захтијевају од њега доста концентрације и времена.

"Највише волим задатке који траже интелигенцију и размишљање, а то су задаци који се не раде на брзину, за њих треба имати доста концентрације и стрпљења", истиче Сава.

Да би дошао до резултата једног задатка, Сава не користи многе лако доступне и разноврсне математичке апликације, већ се радије служи папиром и оловком, а тачност задатка провјеравају наставница математике или родитељи.

"Многи моји вршњаци мисле да ја сваки дан проводим у соби вјежбајући, али варају се, математици посветим мало времена и то онолико колико мислим да је потребно да би се савладало ново градиво", каже Сава.

Сава често пријатељима из разреда објашњава математику, а када се не бави њоме дане проводи на часовима енглеског језика и тренирајући карате.

"Иако сам често заузет ваншколским активностима, за пријатеље увијек нађем времена како бих им објаснио разне проблеме из ове области", додаје Сава, који би кад порасте волио бити архитекта.

Тесла омиљени научник

Сава Малиновић много чита о свом омиљеном научнику - Николи Тесли.

"Код Тесле ми се највише свиђа што није желио да буде успјешан због новца већ да помагне човјечанству и што је по природи био мирољубљив човјек, који није желио ратове, а тим стопама хоћу да кренем и ја", истиче Сава.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана