Потписан уговор о набавци опреме за ХЕ "Дабар" вриједан 30 милиона евра

Срна
Foto: срна

ТРЕБИЊЕ - Споразум о набавци опреме за Хидроелектрану /ХЕ/ "Дабар" вриједан 30 милиона евра потписан је данас у Требињу у присуству премијера Републике Српске Радована Вишковића.

Потписани документ подразумијева набавку најсавременијих турбина и генератора за ХЕ "Дабар". Споразум су у згради управе "Електропривреде Републике Српске" потписали извршни потпредсједник управе Елнос групе из Бањалуке Борко Торбица и главни оперативни директор аустријске компаније "Фојт хидро" Рајнолд Шнајдер.

Потписивању су, осим Вишковића, присуствовали и министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић, генерални директ "Електропривреде Републике Српске" Лука Петровић, представници кинеске компаније "Гезуба", која је партнер "Електропривреде Српске" на изградњи ХЕ "Дабар".

Укупна вриједност пројекта ХЕ "Дабар" је 643 милиона КМ и биће снаге 160 мегавата, а најављено је да ће бити завршена најкасније за пет година. Ријеч је о, како је истакнуто, првом тако великом енергетском пројекту на простору бивше Југославије у посљедњих 30 година.

Министар енергетике и рударства Петар Ђокић изјавио је данас да очекује да ће пројекат Хидроелектране /ХЕ/ "Дабар", укупне вриједности 643 милиона КМ, бити завршен за пет година и да је поносан што се ради на развоју Српске кроз овакве инвестиције.

Ђокић је рекао да је Српска "у великом напону изградње нових енергетских објеката" и да је ХЕ "Дабар" само један у низу тих пројеката у Републици Српској и Херцеговини.

Он је, након потписивања споразума о набавци опреме за ХЕ "Дабар" вриједног 30 милиона евра, рекао новинарима у Требињу да се данас остварује оно што је рађено на пројекту ХЕ "Дабар претходних година и да се овим улази у фазу набавке опреме за ту хидроелектрану.

"Ријеч је о савременој опреми која ће бити уграђена у ХЕ Дабар", додао је Ђокић и подсјетио да је до сада у тај пројекат уложено око 147 милиона КМ.

Према његовим ријечима, укупна вриједност пројекта је 643 милиона КМ, а очекује се да ће бити завршен за најкасније пет година.

Он је поновио да је ово само један у низу тих пројеката у Српској и Херцеговини који се граде, подсјетивши да је недавно почела изградња хидроелектрана на Бистрици.

Генерални директор "Електропривреде Републике Српске" Лука Петровић, који је присуствовао потписивању споразума, рекао је да очекује да ће опрема за ХЕ "Дабар" ускоро бити наручена и да ће главни радови на пројекту по потписаном уговору са кинеским партнером "Гезубом" почети у најскорије вријеме.

Он је појаснио да је Елнос група из Бањалуке подизвођач радова на пројекту ХЕ "Дабар", а да аустријска компанија "Фојт хидро" на простору бивше Југославије већ има уграђену опрему на многим енергетским објектима.

Петровић је подсјетио да је укупна снага ХЕ "Дабар" 160 мегавата и да ће имати три агрегата.

Торбица је изразио задовољство потписаним споразумом и због сарадње са компанијом "Фојт хидро", за коју је рекао да је највећа свјетска компанија за производњу хидроенергетске опреме и да је синоним квалитета и поузданости са којом сарађују већ 25 година.

"Република Српска је овим стављена на нову позицију на енергетској мапи свијета", рекао је Торбица, истакавши да ће у ХЕ Дабар бити уграђена најпоузданија и најсофистициранија опрема.

Он је указао да је ХЕ "Дабар" први велики енергетски објекат на подручју бивше Југославије у посљедњих 30 година, снаге веће од 150 мегавата.

Шнајдер је рекао да потписивање овог споразума представља за њих велику прекретницу, истакавши да "Фојт хидро" има више од 150 година искуства и да је један од лидера у свијету у области технологија за хидроелектране.

Он је додао да је та компанија чак 1904. године први пут инсталирала своју опрему у енергетским пројектима на овом тржишту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана