У Сребреници мијењају називе улица

Н1
У Сребреници мијењају називе улица

СРЕБРЕНИЦА - У понедјељак ће бити одржана једанаеста тематска сједница Скупштине општине Сребреница.

На дневном реду је седам тачака. Шеста тачка је приједлог одлуке о издавању нових назива улица, тргова, паркова и дјелова насељених мјеста на подручју општине Сребреница на основу завршеног рада комисије.

Између осталих, коју многи и сматрају спорном, је одређивање новог назива улице “Република Српска” из “Маршала Тита”. Такође, ту је и одређивање новог назива Трг Републике Српске за досадашњи “Трг Михајла Бјелаковића”, потом нови назив “Парк мајора Косте Тодоровића”, за досадашњи назив “Градски парк Сребреница” Затим, Дубровачка улица могла би бити замијењена са досадашњим називом Реуфа Селманагића Црног.

Младен Грујичић, начелник Општине Сребреница, у изјави за медије, раније је рекао да сматра да би једно име могло изазвати негодовање.

“Заборавио сам те називе улица, јер их има заиста доста. Али, оно што би евентуално могло неком да смета… то је улица Републике Српске. Тако би се звала главна улица која се у овом тренутку зове Улица Маршала Тита”, рекао је Грујичић.

Називи су мање-више усуглашени, казао је Грујичић, и додао да у избору нису учествовали чланови из реда бошњачког народа, “због притиска и бојкота”.

С обзиром да се ова тачка нашла на дневном реду, врло вјероватно је да ће одлука о промјени назива улица бити изгласана, јер српски одборници имају већину. Раније је тачка о измјенама назива улица скинута са дневног реда сједнице Скупштине Општине Сребреница која је била заказана за 29. фебруар.

У Сребреници има двадесетак улица. Већина је добила називе половином 20. вијека и остали су на снази до 1996. године, када је одлуком Скупштине Општине коју су чинили одборници српске националности донијета одлука да се сви називи улица промијене. Одлуком нове скупштинске већине у којој је било и Бошњака, 2002. године, враћени су стари називи улица, преноси Н1.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана