У Бањалуци изложени чувари духовне традиције

Драгана Орловић
У Бањалуци изложени чувари духовне традиције

Бањалука - Дио културне и духовне баштине српског народа саткане у 43 иконе непроцјењиве вриједности представљен је јавности изложбом "Српски иконопис од 16. до 18. вијека из цркава и манастира са подручја БиХ" у Галерији Академије наука и умјетности РС (АНУРС) у Бањалуци.

Захваљујући разумијевању и благослову епископа Српске православне цркве Јефрема, Хризостома, Атанасија и Григорија те институцијама и установама РС, као и групи ентузијаста ова изложба је у недјељу у Академији наука и умјетности РС отворена поводом 9. јануара - Дана РС.

Предсједник Академије наука и умјетности Рајко Кузмановић отварајући изложбу рекао је да је на изложби сабран само дио најзначајнијег блага српске православне и духовне културе, старог неколико вијекова.

- Иконе представљају свете личности и догађаје и чувари су наше духовне традиције - додао је Кузмановић и додао да је ријеч о дјелима велике културне и историјске вриједности за српски народ.

Један од аутора изложбе, историчар Љиљана Шево је истакла да поставка обухвата иконе и царске двери из манастира Житомислић, Добрун, Ломница. Ту су и иконе из цркава и манастира у Фочи, Чајничу, Високом, Ливну, Сарајеву, Бусоваци, Требињу, Гомионици, као и цркве брвнаре из села Блашко.

- Од неколико стотина изузетно вриједних икона са простора цијеле БиХ овдје су изложене оне које имају српско-славенске натписе, што индикује да су њихови аутори били српски сликари - рекла је Шево и додала да су изложена дјела најбољих иконописаца свога времена.

Уз Љиљану Шево, аутори ове изложбе су и академик Миливоје Унковић, те директор Републичког секретаријата за вјере Драган Давидовић. Урадивши огроман подухват, успјели су на једно мјесто прикупити иконе из свих крајева БиХ, које, како поручују, представљају главне токове српског иконописа из тог времена.

Изложба ће бити отворена до 8. марта, а прати је луксузни каталог на српском, енглеском и руском језику на 84 странице и фотографије свих изложених икона.

Поставке

Планирано је да "Српски иконопис од 16. до 18. вијека из цркава и манастира са простора БиХ" послије Бањалуке буде постављен и у Требињу и Бијељини.

Осим тога, Педагошки завод Републике Српске упутиће допис свим школама да, у оквиру својих програма, организовано посјете ову изложбу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана