Топли дом у Градишкој сања на десетине малишана

Милан Вујић
Топли дом у Градишкој сања на десетине малишана

Градишка - Да би што више малишана који одрастају без родитељске бриге и љубави осјетило породичну топлину, општина Градишка планира да повећа број хранитељских породица.

Ове породице би бар неко вријеме пружиле љубав, бригу и биле посвећене дјеци која су ускраћена одрастања уз биолошке родитеље.

Међутим, и поред велике жеље, незавидна материјална ситуација многима представља препреку да постану хранитељи.

Из општинске касе ове године биће издвојено 75.600 марака за потребе хранитеља, што је за готово 40.000 марака више него прошле године.

Вршилац дужности директора градишког Центра за социјални рад Раде Цумбо рекао је да хранитељство није нова појава у овој општини те да су се и раније на овај начин збрињавала дјеца без родитељског старања, али је неопходно промовисати овај вид социјалне заштите како би се повећао број хранитеља.

Према његовим ријечима, у 18 хранитељских породица на подручју општине Градишка смјештено је 22 дјеце. Навео је да су дјеца, осим код хранитеља, смјештена и у дјечјим домовима у Бањалуци, Фочи и Приједору.

Цумбо је нагласио да је на нивоу бањалучког региона покренута акција под слоганом "Отвори срце, постани хранитељ", а са циљем да буде повећан број хранитељских породица.

- Хранитељ може бити породица која има услове да се стара о малољетнику. Ове породице ће за то добити одређену накнаду. На подручју општине Градишка постоје потребе за више хранитељских породица, јер је, према нашој евиденцији, 66 дјеце смјештено у разне домове - рекао је Цумбо.

У Градишци има 36 дјеце без родитељског старања, а брачни парови који желе да их усвоје сусрећу се са дуготрајним и строгим законским процедурама, због чега многи на крају одустану од тога. Истичу да процедуре углавном отежава администрација.

- Тај дио поступка требало би да буде скраћен, док с друге стране у дијелу који се односи на избор и процјену посвојитеља стручњаци морају бити крајње одговорни и професионални - наводе у Центру за социјални рад.

У посљедњих пет година усвојено је деветоро дјеце, од чега су три била потпуна усвајања, што у Центру за социјални рад сматрају успјешним с обзиром на захтјеван поступак. Потпуно усвајање се, према закону, може спровести само код дјеце до пет година без родитељског старања.

- Разлика између усвојитеља и дјетета мора бити најмање 18 година. Посвојитељ мора испуњавати психофизичке, социјалне и економске услове те најбитнији фактор је мотив за усвајање. Мора се водити рачуна о томе да ли дијете има родитеље, јер ако су они живи, неопходно је обезбиједити њихов пристанак за усвајање - појашњавају у Центру за социјални рад.

УНИЦЕФ

Процјењује се да је око 500 малишана у Републици Српској и даље без адекватног родитељског старања. Недавно су из Канцеларије УНИЦЕФ-а у БиХ саопштили да ће ова организација помоћи развоју хранитељства у РС, односно јачању система дјечје заштите са милион евра. Кроз програм у наредне три године биће спроведене многе активности, а приоритет ће бити спречавање непотребног одвајања дјеце од њихових родитеља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана