Тања Драгаш из Козарске Дубице креирала јединствене заштитне маске: Мамин ормар вјечна инспирација

Милијана Латиновић
Тања Драгаш из Козарске Дубице креирала јединствене заштитне маске: Мамин ормар вјечна инспирација

КОЗАРСКА ДУБИЦА - Јединствене заштитне маске модерног дизајна, скројене од памука и полиестера, које су нашле пут до бројних становника Републике Српске, настале су за машином креаторке Тање Драгаш из Козарске Дубице која љубав према моди гаји од малих ногу, а мамин ормар одувијек јој је био највећа инспирација.

Ова млада Дубичанка, економиста по струци, још као дјевојчица показивала је таленат за моду, а прву шиваћу машину добила је када је била пети разред основне школе.

- Прекрајала сам мамине хаљине и стварала јединствене одјевне комаде. У вријеме епидемије вируса корона све је стало. Шила сам понешто за себе и схватила да у ово вријеме једино што свима треба је маска за лице. Истраживала сам и дошла на идеју да направим маске које ће бити функционалне, а опет јединствене - испричала је Тања.

Тражећи на интернету крој који ће бити другачији и издвајати се у мору истих маски, Тања је пронашла “рецепт” за идеалну маску.

- У научним истраживањима до којих сам дошла наведено је да је најефикаснија маска направљена од природних материјала који могу да се перу на високим температурама. Маске направљене од два слоја показале су се најбољим, а моје су израђене од памучног дијела који иде до лица и полиестера који се налази на спољашњој страни. Омогућавају несметано дисање и штите оног ко их носи - казала је Тања.

Уз помоћ лутке узимала је димензије, кројила и прекрајала како би створила нешто што ће бити јединствено, њен производ. Прве маске подијелила је породици и пријатељима, а онда се одважила да закорачи степеницу више и да покуша пронаћи сарадника.

- Контактирала сам са фирмом “ГБ3”, која је јавности позната по свом бренду “ГБ3” спортска опрема. Они су објеручке прихватили моју идеју. Маске су брендирали мојим именом и у продаји се зову “Тања маске” - испричала је Тања нагласивши да је поносна на ту сарадњу, а вјетар у леђа даје јој то што је њен рад препознат.

- Осим маски, имам још много идеја, настављам да се бавим модом, а надам се да ће и моје будуће креације бити препознате и да ће их људи радо носити - казала је ова Дубичанка.

Сарадња са младима

У фирми “ГБ3” кажу да им је увијек задовољство да сарађују са младим домаћим талентима као што је Тања Драгаш.

- У БиХ постоји велики број младих људи који се истичу својом креативношћу и залагањем, а врата наше фирме увијек су отворена за нове идеје и пројекте. У Тањиним радовима смо препознали нешто другачије и уникатно и без размишљања смо одлучили да је подржимо - истакли су у фирми “ГБ3”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана