Суд казнио Усорца због недозвољених препарата

nezavisne.com
Суд казнио Усорца због недозвољених препарата

Бањалука - Основни суд у Прњавору казнио је Владимира Усорца, предсједника нерегистрованог Удружења пољопривредних произвођача - мљекара РС, са 4.000 КМ, јер на својој фарми краве лијечи лијековима који се уопште не смију давати говедима у мужи, јер су врло опасни по живот и здравље људи, објавио је пословни портал capital.ba.

Како је наведено, Усорац дневно на тржиште испоручи око 2.000 литара млијека, које добија од 200 крава, којима даје витамине и остале препарате, те их лијечи недозвољеним лијековима, који су изразито опасни по здравље људи. Суд је Усорца, поред новчане казне, казнио и условном шестомјесечном забраном држања музних крава.

"На фарми се налази велики број ветеринарско-медицинских производа који не би смјели да се ту налазе. Те лијекове радници фарме употребљавају без икаквог надзора и евентуалних штетних посљедица по људе који употребљавају такво млијеко. За лијекове власник није имао никакве рачуне, нити било шта од документације. Приликом контроле инспектори су затекли лијекове који се уопште не смију употребљавати нити давати говедима у лактацији - мужи, јер су опасни по здравље људи", наводи се у пресуди Основног суда у Прњавору, коју је објавио capital.ba. На оптужбе које је утврдио Владимир Милијевић, републички ветеринарски инспектор, Усорац се на суду бранио да је "инспектор ушао на фарму неовлаштено без његовог присуства, да се ради о фарми с највишим степеном управљања у Европи, да је инспектор пронашао и сликао лијекове, али није направио записник на лицу мјеста..." Суд је потврдио да Усорац држи 59 ветеринарских медицинских производа за које нема одобрење Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС.

Усорац је истакао да му ниједан дан није била обустављена испорука млијека, што, како каже, значи да у њему није било недозвољених препарата, те је подсјетио да је од ресорног министарства добио потврду о испуњености услова за извоз млијека у ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана