Становници Бијељине стопирају до посла

Љиљана Алексић
Становници Бијељине стопирају до посла

Бијељина - Велики број становника Бијељине који користе услуге градског и приградског превоза приморан је да се на разне начине сналази, па чак и да стопирају возила како би стигли до жељене дестинације.

Огорчени су што је на подручју овог града укинут већи број линија па су, како кажу, остављени на цједилу док превозници и градске власти не нађу заједничку ријеч.

Од 12 саобраћајних линија на којима путнике превози "Семберија-транспорт", током љета остале су само четири. Према ријечима директора и власника овог предузећа Ђорђа Митровића, разлози су економске природе.

- Принуђени смо на овај корак због нерентабилности тих линија и немамо алтернативу. До септембра су возачи послати на годишњи одмор, а они којима је градски превоз неопходан сналазе се како знају и умију - рекао је Митровић.

Он је истакао да ученици чине 90 одсто њихових путника и да је овакав пословни потез био једино реално рјешење. Нагласио је да су превозници немоћни да било шта учине без подршке града.

- Градска власт у протеклих 12 година, колико обављамо ову дјелатност, није била заинтересована за развијање градског и приградског саобраћаја. Ми превозници се не можемо сами борити и против такозваних "дивљих" таксиста који све више крше прописе, примајући путнике на аутобуским стајалиштима - додао је Митровић.

У Бијељини постоји још неколико превозника који обухватају мањи број линија, док највећи број становника зависи од "Семберија-транспорта".

Многи путници морају сами да се сналазе за превоз, посебно када су у питању сеоска подручја. Кажу да им је једино преостало да се прилагођавају новом режиму аутобуског саобраћаја или да изналазе друга рјешења, као што је вожња таксијем или аутомобилом.

- Разумијем проблеме са којима се сусреће аутопревозник, али изгледа да нико не разумије путнике који имају обавезе и нису на одмору до септембра. Принуђена сам да на посао кренем 40 минута раније како бих "ухватила" аутобус који пролази кроз моје насеље. Неријетко морам стопирати да бих стигла до радног мјеста, јер немам возило, а пјешице је исувише далеко - рекла је једна од становница Бијељине која није жељела да јој објавимо име.

Она је додала да се нада да ће надлежни имати слуха да овај проблем буде што прије ријешен јер је, како каже, срамота за један град да

радници стопирају до посла.

У градском Одјељењу за друштвене дјелатности истичу да су немоћни у рјешавању овог проблема.

Како нам је саопштено, надлежност у овом случају нема Градска управа него Министарство просвјете РС, јер је превозом обухваћен већи број ђака. Истичу да ће о овом проблему бити више разговарано на почетку нове школске године.

Аутобуска станица

Градска управа у Бијељини већ неколико година најављује измјештање аутобуске станице из центра града на локацију старе жељезничке станице, чиме би почела реорганизација јавног превоза у граду.

У улицама које су реконструисане приликом изградње канализације изграђена су аутобуска стајалишта, али на томе је све стало. Разлог су неријешени имовински односи, као и спор са "Железницама Србије", у чијем власништву је локација Жељезничке станице у Бијељини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана