Српска ће увијек бити дом за дјецу са Косова

Драгана Келеч
Српска ће увијек бити дом за дјецу са Косова

Бањалука - Предсједник РС Милорад Додик и премијер Жељка Цвијановић угостили су у петак 100 малишана са Косова и Метохије, којима је поручено да је Српска увијек њихов дом и да су добродошли не само у породице, већ и у институције РС.

Пријем је организован у Бањалуци у згради Владе РС, гдје су се дјечаци и дјевојчице, који су у седмодневној посјети РС весело дружили и сликали. Кажу да им је ово најљепши школски распуст, који су имали до сада.

- Упознао сам нове другаре, ишао на базен, возио бицикл, посјетио планину Козару, ма одлично. Одлично сам се провео - казао је четрнаестогодишњи Саша Ђураговић из мјеста Штрпци. Упознавање нових другара најзначајније је и за Теодору Ђорђевић из Призрена.

- Први пут сам у Српској, али надам се да ћу поново доћи и да ће ова пријатељства која сам сада стекла заувијек трајати - казала је Теодора, која каже да је помало тужна, јер се мора растати од нових другара и вратити кући.

Додик је истакао да је задовољан што су дјеца са Космета и ове године у Српској, јер РС пажљиво посматра све што се тамо дешава. И Цвијановићева је истакла да је задовољство угостити дјецу са Космета.

- Иако сте ви мали, а ми много већи, морамо да разумијемо вриједности које заједнички његујемо. Посебно ме радују ваши коментари да сте дошавши у Српску могли осјетити пуну слободу и знајте да је РС увијек ваш дом - поручила је Цвијановићева малишанима и додала да су увијек добродошли не само у породице, него и у институције РС.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић поручио је свим Србима са Космета да је Српска њихова кућа једнако као и Србија и да обје републике имају подједнаку одговорност за подршку српском народу на КиМ.

Предсједник бањалучког одбора за помоћ Србима Косова и Метохије Милорад Арлов је рекао да је изузетно срећан што су по четврти пут дјеца са Космета боравила у РС.

- Допутовало је око 300 малишана, које су угостиле породице широм РС. Око 90 одсто те дјеце никад није напуштало своје домове - поручио је Арлов.

Споразум

Милорад Додик је нагласио да је Споразум о стварању Заједнице српских општина на Косову важан национални документ, јер се формирањем тог тијела поставља озбиљан темељ за афирмацију српских националних интереса и вриједности права, прије свега на располагање ресурсима на том простору и на усмјеравање живота у складу са потребама те заједнице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана