Српчанин, ватрени фан најбољег свјетског тенисера: Желио сам да Нолету разбијем малер

Дејан Јовичић
Српчанин, ватрени фан најбољег свјетског тенисера: Желио сам да Нолету разбијем малер

СРБАЦ - Србачки пензионер Душан Лепир (78) сигурно је један од најватренијих фанова најбољег свјетског тенисера Новака Ђоковића, а Нолетова борба на терену подстакла га је на несвакидашњи подухват, да изради дрвену фигуру у природној величини.

Име чувеног спортисте у породичној кући Лепира се изговара са посебним пијететом, због чега је времешни Српчанин, који се већ деценијама бави израдом дрвених скулптура, још прије неколико година израдио минијатурну фигуру Ђоковића, а сада је отишао корак даље, што, признаје, ни сам није очекивао.

Све се промијенило током овогодишњег гренд слем турнира Аустралијен опен, када се српски тенисер мучио у финалу против Данила Медведева. Душан је тада изашао усред меча да прошета како би се смирио и тада се зарекао да ће израдити Ђоковића у природној величини ако освоји турнир.

- Дуго пратим Новака и његов сам велики фан, можда чак и превелики, јер сам нервозан када гледам мечеве које добија, а камоли кад губи, јер тада не спавам ноћима. У његову част сам израдио мању фигуру висине 60 центиметара, а о већој нисам ни помишљао. Међутим, видјевши како му тешко иде против Руса, желио сам да му некако разбијем малер. Када ми је син по повратку саопштио да је добио меч, ускликнуо сам баш онако како и Ноле слави побједе - каже Душан.

Већ наредних дана бацио се у потрагу за одговарајућим материјалом и у шумама Мотајице пронашао срушено стабло дивљег јасена, прекривено травом и лишћем, које је довукао до куће и кренуо са обрадом.

- Већ у старту сам се разочарао јер је јасен изнутра био труо и мислио сам да од посла неће бити ништа, али сам успио недостатке надомјестити здравим комадима јасена које сам набавио уз помоћ комшије и већ скоро пола године активно радим на изради. Ноле већ добија своје обличје. Израдио сам главу, труп и ноге, а ових дана завршавам руке. Направио сам и дрвене патике, а рекет ће бити прави, кога ћу купити у Бањалуци - поносно прича Душан.

Фигура Ђоковића, висине 212 центиметара и тежине више од стотину килограма, носиће назив “Колосални Ноле - див” и биће завршена најдаље до почетка новембра. Лепир каже да жели све завршити прије зиме како би скулптура могла бити конзервирана и заштићена од временских неприлика.

- Ово ће бити умјетничко дјело какво би пожељеле многе институције или музеји и спреман сам да са сваким преговарам о откупу. Ако не буде заинтересованих, остаће у мојој богатој колекцији. А минијатурну фигуру желим лично да поклоним Нолету. То је требало да буде остварено прошле године, када је требало да дође у Бањалуку на отварање Националног тениског центра РС. Са људима из протокола је све било договорено, али је корона пореметила планове. Надам се, ипак, његовом скором доласку и нашем упознавању - рекао је Душан који је славном тенисеру посветио и пјесму “С Нолетом по Мотајици” коју је написао.

Скулптура Ђоковића само је један од више од 500 различитих експоната од дрвета које је направио у протеклих 30 година, али је сигурно један од највреднијих поред фигуре хајдука високе 2,10 метара и фигуре ловца коју је радио као аутопортрет.

- Све што сам урадио настало је од комада стабала које је природа формирала, а ја сам само обликовао. Предњаче фигуре људи и животиња, попут корњаче тешке 300 килограма и орла са распоном крила од два метра, а имам и посебну колекцију са еротским експонатима, што је многима атракција. Интереса за куповину има, али се труд тешко уновчи. Људи не цијене уникате, а ја нисам спреман да радове у које сам уложио огроман труд продајем у бесцјење - каже Душан.

Ловац, бициклиста, енигматичар...

Душан Лепир је већ деценијама страствени ловац и у поткровљу куће је направио ловачки музеј са бројним трофејима и признањима. Активно планинари и вози бицикл. Већ годинама је проглашаван за најстаријег учесника србачке “Бициклијаде” и марша “Стазом егзодуса” на Возући, дугог 22 километра. У слободно вријеме бави се писањем и енигматиком и има припремљен материјал за двије књиге од око 500 ребуса.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана