Сребреницa: Притисцима уводе босански језик

Анита Јанковић
Сребреницa: Притисцима уводе босански језик

Сребреница - Поједини родитељи ученика бошњачке националности из "Прве основне школе" у Сребреници тврде да је у дневницима и ђачким књижицама њихове дјеце у рубрици језика уписан босански језик иако је Министарство просвјете и културе РС донијело одлуку да та рубрика остане празна, а да оцјене буду саопштене усмено.

Министар просвјете и културе Дане Малешевић каже да је сугерисао школи да рубрика за језик остане празна и да књижице не буду подијељене на крају првог полугодишта.

- Разговарао сам са посланицима бошњачке националности и они су се сагласили са одлуком да поље остане празно и да на родитељском састанку буде саопштена оцјена. Да ли је и шта уписано у књижице не знам, јер их нисам видио, али је рубрика требало да остане празна - каже Малешевић.

Он је рекао да до краја школске године има неколико мјесеци за постизање договора у вези са језиком и да је његова дужност да брани Устав РС.

- Ми инсистирамо на ономе што пише у Уставу и немогуће је измишљати нешто друго. Мој задатак је да штитим Устав и залажем се за његово спровођење. У Уставу нема категорије босански језик - рекао је Малешевић.

Алија Табаковић чије дијете похађа "Прву основну школу" тврди да му је директор школе Драги Јовановић потврдио да је у књижицама уписан босански језик. Додаје да је разлог због којег књижице нису подијељене то што у сусједним општинама у књижицама и дневницима није уписан босански језик.

- Показао ми је дневник и лично сам се увјерио да у њему пише босански језик. Планирали смо обуставити наству што књижице нису подијељене јер сумњамо да је простор остао празан, али увјерили су нас да није тако - каже Табаковић.

Јовановић је рекао да нема времена за празне разговоре наводећи да све ради по налозима Министарства просвјете и културе РС. Предсједник Савјета родитеља "Прве основне школе" Љиљана Стевановић каже да би дјеци и родитељима требало бити свеједно како ће се језик звати и оцијенила да су притисци да пише босански вјероватно политички.

Суд

Основни суд у Бањалуци раније је донио пресуду којом је одбио тужбени захтјев родитеља и ученика из Коњевић Поља код Братунца у вези са утврђењем дискриминације у односу на право на школовање на босанском језику. Суд је у одлуци навео да у РС не постоји босански језик него само језик бошњачког народа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана