Србачки средњошколски центар “Петар Кочић” облачи ново рухо: Ђаци у топлијим учионицама након 40 година

Дејан Јовичић
Србачки средњошколски центар “Петар Кочић” облачи ново рухо: Ђаци у топлијим учионицама након 40 година

СРБАЦ - Србачки средњошколски центар “Петар Кочић” након више од 40 година биће обучен у ново рухо, чиме ће се створити услови да већ почетком наредне школске године ђаци сједну у нове клупе и топлије просторије.

Почетком марта кренула је друга фаза реконструкције овог објекта након што је прије три године замијењен кров, а укупна вриједност свих радова, који се врше по принципу енергетске ефикасности, премашиће милион КМ. Средства су обезбијеђена уз помоћ Владе Републике Српске.

Директор центра Миленко Живанић каже да је у току замјена столарије и радови на фасади, а при крају је и облагање зидова каменом вуном. Предвиђено је постављање нове фасаде и на фискултурној сали, на којој ће бити замијењен кров и столарија.

- Отпочела је и санација централног гријања. Допремљен је нови котао који ће бити постављен умјесто старих дотрајалих котлова који су већ демонтирани. Уједно ћемо проширити и прекрити котловницу. Топлије просторије ће допринијети још бољем наставном угођају и вјерујемо још бољим резултатима наших ђака - рекао је Живанић.

Очекује се да по завршетку школске године извођач крене у реконструкцију и адаптацију санитарних чворова у школи и фискултурној сали. Пројектом је предвиђена и санација унутрашње и спољне расвјете.

- Од Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС смо обезбиједили и додатна средства за санацију и кречење плафона и зидова у учионицама, ходнику и канцеларијама на горњем спрату старог дијела објекта. Овај дио школе је највише страдао усљед дугогодишњег прокишњавања - нагласио је Живанић.

Имајући у виду обим радова друге фазе, Живанић сматра да ће бити извођени током цијелог љетног распуста, али да ће спремно дочекати долазак ђака у септембру.

- Овим великим улагањем ће бити испуњено дугогодишње настојање управе школе да за 341 ученика, распоређених у 17 одјељења, са подручја наше, али и сусједних општина, буду обезбијеђени неупоредиво бољи услови боравка и рада - истакао је Живанић.

У школу је недавно стигла донација вриједна 20.000 КМ од Министарства просвјете и културе РС у виду скрин табле за мултимедијални кабинет, у којем ће наставу изводити професори који предају математику, физику, биологију и географију. За њих ће бити организована посебна обука за коришћење мултимедијалне учионице која ће трајати 16 дана.

- Исто тако, радимо на набавци новог школског намјештаја. Већ смо набавили столице за два кабинета, а у плану је да опремимо још три кабинета намјештајем. Припремили смо и нове табле које ће бити постављене у шест учионица - рекао је Живанић.

Према његовим ријечима, средином јуна биће реализован упис у прве разреде средњих школа. Планиран је упис 120 ученика, а свршеним основцима биће понуђена три нова занимања: царински техничар, фризер и дефицитарно занимање бравар-заваривач које је уведено прошле године.

- Уз добро познату и надалеко чувену србачку гимназију, која је изњедрила бројне стручњаке, средња школа у Српцу ће имати чак десет занимања. У остваривање што бољих уписних резултата ће се и ове, као и претходне двије године, укључити локална заједница субвенцијом превоза ученицима првих разреда у износу од 50 одсто цијене мјесечне карте - рекао је Живанић.

Одјељења

Министарство просвјете и културе РС одобрило је србачком средњошколском центру за наредну школску годину упис пет одјељења. Ријеч је о два одјељења гимназије, затим комбинованом одјељењу економских и царинских техничара, одјељењу фризера и одјељењу бравара-заваривача.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана