Srbački srednjoškolski centar “Petar Kočić” oblači novo ruho: Đaci u toplijim učionicama nakon 40 godina

Dejan Jovičić
Srbački srednjoškolski centar “Petar Kočić” oblači novo ruho: Đaci u toplijim učionicama nakon 40 godina

SRBAC - Srbački srednjoškolski centar “Petar Kočić” nakon više od 40 godina biće obučen u novo ruho, čime će se stvoriti uslovi da već početkom naredne školske godine đaci sjednu u nove klupe i toplije prostorije.

Početkom marta krenula je druga faza rekonstrukcije ovog objekta nakon što je prije tri godine zamijenjen krov, a ukupna vrijednost svih radova, koji se vrše po principu energetske efikasnosti, premašiće milion KM. Sredstva su obezbijeđena uz pomoć Vlade Republike Srpske.

Direktor centra Milenko Živanić kaže da je u toku zamjena stolarije i radovi na fasadi, a pri kraju je i oblaganje zidova kamenom vunom. Predviđeno je postavljanje nove fasade i na fiskulturnoj sali, na kojoj će biti zamijenjen krov i stolarija.

- Otpočela je i sanacija centralnog grijanja. Dopremljen je novi kotao koji će biti postavljen umjesto starih dotrajalih kotlova koji su već demontirani. Ujedno ćemo proširiti i prekriti kotlovnicu. Toplije prostorije će doprinijeti još boljem nastavnom ugođaju i vjerujemo još boljim rezultatima naših đaka - rekao je Živanić.

Očekuje se da po završetku školske godine izvođač krene u rekonstrukciju i adaptaciju sanitarnih čvorova u školi i fiskulturnoj sali. Projektom je predviđena i sanacija unutrašnje i spoljne rasvjete.

- Od Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS smo obezbijedili i dodatna sredstva za sanaciju i krečenje plafona i zidova u učionicama, hodniku i kancelarijama na gornjem spratu starog dijela objekta. Ovaj dio škole je najviše stradao usljed dugogodišnjeg prokišnjavanja - naglasio je Živanić.

Imajući u vidu obim radova druge faze, Živanić smatra da će biti izvođeni tokom cijelog ljetnog raspusta, ali da će spremno dočekati dolazak đaka u septembru.

- Ovim velikim ulaganjem će biti ispunjeno dugogodišnje nastojanje uprave škole da za 341 učenika, raspoređenih u 17 odjeljenja, sa područja naše, ali i susjednih opština, budu obezbijeđeni neuporedivo bolji uslovi boravka i rada - istakao je Živanić.

U školu je nedavno stigla donacija vrijedna 20.000 KM od Ministarstva prosvjete i kulture RS u vidu skrin table za multimedijalni kabinet, u kojem će nastavu izvoditi profesori koji predaju matematiku, fiziku, biologiju i geografiju. Za njih će biti organizovana posebna obuka za korišćenje multimedijalne učionice koja će trajati 16 dana.

- Isto tako, radimo na nabavci novog školskog namještaja. Već smo nabavili stolice za dva kabineta, a u planu je da opremimo još tri kabineta namještajem. Pripremili smo i nove table koje će biti postavljene u šest učionica - rekao je Živanić.

Prema njegovim riječima, sredinom juna biće realizovan upis u prve razrede srednjih škola. Planiran je upis 120 učenika, a svršenim osnovcima biće ponuđena tri nova zanimanja: carinski tehničar, frizer i deficitarno zanimanje bravar-zavarivač koje je uvedeno prošle godine.

- Uz dobro poznatu i nadaleko čuvenu srbačku gimnaziju, koja je iznjedrila brojne stručnjake, srednja škola u Srpcu će imati čak deset zanimanja. U ostvarivanje što boljih upisnih rezultata će se i ove, kao i prethodne dvije godine, uključiti lokalna zajednica subvencijom prevoza učenicima prvih razreda u iznosu od 50 odsto cijene mjesečne karte - rekao je Živanić.

Odjeljenja

Ministarstvo prosvjete i kulture RS odobrilo je srbačkom srednjoškolskom centru za narednu školsku godinu upis pet odjeljenja. Riječ je o dva odjeljenja gimnazije, zatim kombinovanom odjeljenju ekonomskih i carinskih tehničara, odjeljenju frizera i odjeljenju bravara-zavarivača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana