Скупо сјеме диктира дужину бразде

Јана Кезић
Скупо сјеме диктира дужину бразде

БАЊАЛУКА - Скупо сјеме и репроматеријал отежавају припреме за јесењу сјетву у Републици Српској, а пољопривредницима на руку не иду ни временски услови.

Ратари кажу да су цијене репроматеријала, минералног ђубрива и сјемена скочиле од 30 до 50 одсто те да је још неизвјесно колико ће обрадивих површина бити засијано.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача Републике Српске Стојан Маринковић за “Глас Српске” каже да јесења сјетва озимих култура, а прије свега јечма, треба да почне средином октобра те да се за ову годину не може одредити тачан датум.

- Ове године не знамо кад ће почети сјетва из простог разлога јер земљиште нема довољно влаге и није могуће у овим моментима ући у парцеле и извршити адекватне агротехничке мјере како би се обавила припрема за сјетву - казао је Маринковић, додајући да у неким крајевима Српске мјесецима није пала ни кап кише.

Неизвјесно је, каже, и колико ће површина бити обрађено.

- Дискутабилно је колико ће бити посијано пшенице и јечма, с обзиром на то да је дошло до поскупљења репроматеријала, минералног ђубрива и сјемена - казао је Маринковић.

Додао је да су ове године откупне цијене житарица, пшенице, кукуруза и соје биле релативно високе, али ратари ипак нису на добитку.

- Сва зарада се преточи у џепове хемијских индустрија, хемијских кућа и дистрибутера. Поставља се велико питање шта ће пољопривредници одлучити, јер је ђубриво поскупјело више од 50 одсто. Ова година има и добрих страна, али ипак много више је лоших - казао је Маринковић.

Ратар из Лијевче поља Душко Бањац каже да ће због знатног поскупљења репроматеријала сјетва бити сиромашна.

- Ратари ће сијати своје сјеме са мало гнојива. Ипак претпостављам да ће људи више сијати у јесењој сјетви, зато што од кукуруза неће бити ништа, род је подбацио 70 одсто - рекао је Бањац.

И повртлари у Српској полако се припремају за зиму, на чије културе једино утиче зима.

- Још нисмо завршили садњу парадајза, али за мјесец дана завршавамо и крећемо са салатом, садим око 100.000 садница - рекао је повртар из Српца Срђан Драгомировић.

Инсекти

Стојан Маринковић каже да су проблеме са инсектима у овој години највише имали повртлари и воћари.

- Морали су користити већи број хемијских третмана како би сузбили инсекте, а неким културама због саме употребе није прихватљива хемијска заштита, тако да је дошло до оштећења производа. Било је великих штета - казао је Маринковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана