Рогатички одборници разматрали стање у аграру: Фабрика за прераду кромпира шанса за пољопривреднике

С. М.
Рогатички одборници разматрали стање у аграру: Фабрика за прераду кромпира шанса за пољопривреднике

РОГАТИЦА - На подручју Рогатице из године у годину опадају површине под стрним житима, док са друге стране расте производња кромпира, па је тако лани убрано рекордних 7.639 тона овог поврћа или за скоро седам одсто више него годину раније.

Речено је то током посљедње сједнице Скупштине општине Рогатица на којој је разматрана Информација о обављеној жетви стрних жита, убирању рода кромпира и јесењој сјетви у 2020. години.

Према подацима из ове информације, по количини рода, кромпир, који је лани посађен на 296 хектара, и даље је доминантна сјетвена култура.

Стрна жита засијана су на 129 хектара, а сакупљено је 493 тоне рода.

Одборник Славко Пурковић, који у тору има око 150 оваца и обрађује више десетина дунума земље, каже да је упоређивањем података из 2020. и 2016. године утврдио да се из године у годину све мање сију жита па је за четири године род смањен за 340 тона.

- Прошле у односу на 2016. годину произведено је чак 3.350 тона кромпира више. То поврће сијало би се и више када би било организованог откупа, јер се сада произвођачи сналазе како знају и умију, али увијек други скидају кајмак - рекао је Пурковић.

Због тога он предлаже да се на подручју општине сагледа могућност изградње фабрике за прераду кромпира јер би, како каже, производња чипса и осталих финалних производа донијела већу шансу и корист пољопривредницима.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана