Rogatički odbornici razmatrali stanje u agraru: Fabrika za preradu krompira šansa za poljoprivrednike

S. M.
Rogatički odbornici razmatrali stanje u agraru: Fabrika za preradu krompira šansa za poljoprivrednike

ROGATICA - Na području Rogatice iz godine u godinu opadaju površine pod strnim žitima, dok sa druge strane raste proizvodnja krompira, pa je tako lani ubrano rekordnih 7.639 tona ovog povrća ili za skoro sedam odsto više nego godinu ranije.

Rečeno je to tokom posljednje sjednice Skupštine opštine Rogatica na kojoj je razmatrana Informacija o obavljenoj žetvi strnih žita, ubiranju roda krompira i jesenjoj sjetvi u 2020. godini.

Prema podacima iz ove informacije, po količini roda, krompir, koji je lani posađen na 296 hektara, i dalje je dominantna sjetvena kultura.

Strna žita zasijana su na 129 hektara, a sakupljeno je 493 tone roda.

Odbornik Slavko Purković, koji u toru ima oko 150 ovaca i obrađuje više desetina dunuma zemlje, kaže da je upoređivanjem podataka iz 2020. i 2016. godine utvrdio da se iz godine u godinu sve manje siju žita pa je za četiri godine rod smanjen za 340 tona.

- Prošle u odnosu na 2016. godinu proizvedeno je čak 3.350 tona krompira više. To povrće sijalo bi se i više kada bi bilo organizovanog otkupa, jer se sada proizvođači snalaze kako znaju i umiju, ali uvijek drugi skidaju kajmak - rekao je Purković.

Zbog toga on predlaže da se na području opštine sagleda mogućnost izgradnje fabrike za preradu krompira jer bi, kako kaže, proizvodnja čipsa i ostalih finalnih proizvoda donijela veću šansu i korist poljoprivrednicima.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana