Рогатичани у страху: Радиоактивни громобрани и даље на истом мјесту

Сретен Митровић
Рогатичани у страху: Радиоактивни громобрани и даље на истом мјесту

Рогатица - Законом забрањени радиоактивни громобрани, који је требало да буду уклоњени прије чак 23 године, и данас стоје на мјесту гдје су постављени због чега становници Рогатице апелују на надлежне да их хитно демонтирају јер због штетног зрачења могу озбиљно да угрозе здравље становника.

Пензионисани електротехничар из Рогатице Милош Грујић који је радни вијек провео радећи на пословима пројектовања и монтажи громобрана као једине сигурне заштите од удара грома, објашњава за “Глас Српске” да одстоје класични и радиоактивни громобрани.

- Класични су задужени да штите један објекат и ту нема већих проблема ни у вези са инсталисањем ни одржавањем. Радиоактивни су посебна прича. Штите груписане објекте у пречнику од скоро пола километра па је због тога био ефикаснији за уградњу и јефтинији за одржавање, због чега су и били у “моди” осамдесетих година прошлог вијека. Постављани су у центру објекта који је требао да штити - појашњава Грујић.

Према његовим ријечима, то су радили стручњаци Института за нуклеарне науке “Винча” у Србији и за те постављене громобране издавали атест уз обавезну контролу исправности сваких пет година.

- Радиоактивни громобрани, који су у Рогатици постављени прије посљедњег рата, нису редовно прегледани, а да не говорим о демонтажи и враћању у “Винчу” - тврди Грујић.

Он прича да је у више наврата на то упозоравао надлежне, од општинске управе до републичких органа. 

- Та упозорења нису уродила плодом и радиоактивни громобрани и даље представљају опасност за околину, посебно људе. Посебан проблем је што због количине челика и цинка могу доћи и на отпад као старо жељезо, а то значи и могућност већег јонизирајућег зрачења на околину - упозорава Грујић.

Због тога би, прича он, требало да се хитно уклоне.

- Били исправни или неисправни они се морају демонтирати и уз мјере опреза послати тамо гдје им је мјесто - у “Винчу”. Све остало је ризик за људе и природу - истиче Грујић.

У општинској управи упознати су са овим проблемом, који је, потврђују, присутан већ годинама.

- Ријеч је о пет громобрана. Знамо и да су забрањени, али ми ту не можемо ништа сами урадити због специфичности њихове демонтаже. Као што су их монтирали, и демонтирати их могу само стручњаци. Због тога смо цијели случај дигли на ниво Подручног одјељења Цивилне заштите Сарајевско-романијске регије и како смо обавијештени од начелнице Жељке Ковачевић, о томе је упозната и Републичка управа Цивилне заштите. Чекамо заједничку акцију за њихово уклањање - рекао је виши стручни сарадник за послове Цивилне заштите у Општинској управи Рогатица Миленко М. Јанковић

 

Посљедњи преглед

Ако је каква утјеха Рогатичанима да све није црно, наглашава Миленко Јанковић, преглед радиоактивних громобрана обављен је прије седам година, односно почетком јуна 2012. године.

Повод је била промјена намјене производне хале бившег “Ротекса” у спортску дворану. С обзиром на то да је привредни комплекс “Ротекс-Алпо” штитио један овакав громобран, Завод за јавно здравство ФБиХ на захтјев Општинске управе прегледао је тај и остале евидентиране громобране и утврдио да су исправни и зраче у границама толерантног

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана