Rogatičani u strahu: Radioaktivni gromobrani i dalje na istom mjestu

Sreten Mitrović
Rogatičani u strahu: Radioaktivni gromobrani i dalje na istom mjestu

Rogatica - Zakonom zabranjeni radioaktivni gromobrani, koji je trebalo da budu uklonjeni prije čak 23 godine, i danas stoje na mjestu gdje su postavljeni zbog čega stanovnici Rogatice apeluju na nadležne da ih hitno demontiraju jer zbog štetnog zračenja mogu ozbiljno da ugroze zdravlje stanovnika.

Penzionisani elektrotehničar iz Rogatice Miloš Grujić koji je radni vijek proveo radeći na poslovima projektovanja i montaži gromobrana kao jedine sigurne zaštite od udara groma, objašnjava za “Glas Srpske” da odstoje klasični i radioaktivni gromobrani.

- Klasični su zaduženi da štite jedan objekat i tu nema većih problema ni u vezi sa instalisanjem ni održavanjem. Radioaktivni su posebna priča. Štite grupisane objekte u prečniku od skoro pola kilometra pa je zbog toga bio efikasniji za ugradnju i jeftiniji za održavanje, zbog čega su i bili u “modi” osamdesetih godina prošlog vijeka. Postavljani su u centru objekta koji je trebao da štiti - pojašnjava Grujić.

Prema njegovim riječima, to su radili stručnjaci Instituta za nuklearne nauke “Vinča” u Srbiji i za te postavljene gromobrane izdavali atest uz obaveznu kontrolu ispravnosti svakih pet godina.

- Radioaktivni gromobrani, koji su u Rogatici postavljeni prije posljednjeg rata, nisu redovno pregledani, a da ne govorim o demontaži i vraćanju u “Vinču” - tvrdi Grujić.

On priča da je u više navrata na to upozoravao nadležne, od opštinske uprave do republičkih organa. 

- Ta upozorenja nisu urodila plodom i radioaktivni gromobrani i dalje predstavljaju opasnost za okolinu, posebno ljude. Poseban problem je što zbog količine čelika i cinka mogu doći i na otpad kao staro željezo, a to znači i mogućnost većeg jonizirajućeg zračenja na okolinu - upozorava Grujić.

Zbog toga bi, priča on, trebalo da se hitno uklone.

- Bili ispravni ili neispravni oni se moraju demontirati i uz mjere opreza poslati tamo gdje im je mjesto - u “Vinču”. Sve ostalo je rizik za ljude i prirodu - ističe Grujić.

U opštinskoj upravi upoznati su sa ovim problemom, koji je, potvrđuju, prisutan već godinama.

- Riječ je o pet gromobrana. Znamo i da su zabranjeni, ali mi tu ne možemo ništa sami uraditi zbog specifičnosti njihove demontaže. Kao što su ih montirali, i demontirati ih mogu samo stručnjaci. Zbog toga smo cijeli slučaj digli na nivo Područnog odjeljenja Civilne zaštite Sarajevsko-romanijske regije i kako smo obaviješteni od načelnice Željke Kovačević, o tome je upoznata i Republička uprava Civilne zaštite. Čekamo zajedničku akciju za njihovo uklanjanje - rekao je viši stručni saradnik za poslove Civilne zaštite u Opštinskoj upravi Rogatica Milenko M. Janković

 

Posljednji pregled

Ako je kakva utjeha Rogatičanima da sve nije crno, naglašava Milenko Janković, pregled radioaktivnih gromobrana obavljen je prije sedam godina, odnosno početkom juna 2012. godine.

Povod je bila promjena namjene proizvodne hale bivšeg “Roteksa” u sportsku dvoranu. S obzirom na to da je privredni kompleks “Roteks-Alpo” štitio jedan ovakav gromobran, Zavod za javno zdravstvo FBiH na zahtjev Opštinske uprave pregledao je taj i ostale evidentirane gromobrane i utvrdio da su ispravni i zrače u granicama tolerantnog

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana